Endodontija – koreninsko zdravljenje zob

Endodontija

Endodontija je koreninsko zdravljenje zoba. Zahteva spretnega stomatologa z znanjem in veliko previdnosti. Zobozdravnik pri terapiji odstrani živec in mrtva tkiva.

poglej-fotogalerijo
Opis posega
Opis posega

Če odmrlega zoba ne zdravimo pravočasno, se najpogosteje ustvari absces in je zdravljenje oteženo. S tem prepreči širjenje infekcije v abces in prekine bolečine.

Vzroki za koreninsko zdravljenje?

 • globoka zobna gniloba
 • prekinitev krvne podpore zoba
 • prekinitev živčne podpore zoba
 • zunanje poškodbe zoba
 • globoka razpoka zoba

Kandidati
Kandidati

SEM KANDIDAT ZA KORENINSKO ZDRAVLJENJE?

Če opazite ali imate dalj časa prisotne simptome, navedene spodaj, ste z veliko gotovostjo primerni za koreninsko zdravljenje zoba. Ne odlašajte z obiskom zobozdravnika.

 • prisotna bolečina ob uživanju vročega in mrzlega. Bolečina je lahko srednja do zelo huda in ima naravo sunkovite pojavnosti
 • bolečina ob ugrizu in žvečenju na določenem zobu in na določeni regiji zoba
 • senzibilnost zoba ob ščetkanju, pritiskanju in trkanju
 • intenzivni glavoboli, ki povzročajo nespečnostbolečina ob ugrizu in žvečenju na določenem zobu in na določeni regiji zoba
 • bula ali žepek ob dlesni, ki je ob bolečem zobu in iz katerega pritekata kri ali gnoj
 • bolečina se z intenziteto širi v obliki glavobola, bolečih ušes, splošnega upada imunosti
 • boleč zob je lahko vzrok za izpadanje las, črevesne, pljučne in ostale resne bolezni

Priprava

V primeru, da se soočate z omenjenimi simptomi, je potrebno čim prej obiskati zobozdravnika, ki na podlagi vaših težav in rentgenske slike odloči, ali je potrebno koreninsko zdravljenje zoba. Za uspešno terapijo je najpomembnejša pravočasna in ustrezna diagnoza ter načrt terapije.

Potek
Potek

Potek terapije

Koreninsko zdravljenje poteka v lokalni anesteziji in je brez bolečinsko. Zobozdravnik Nenad Klasić naredi na patološkem zobu odprtino, skozi katero doseže koreninske kanale. Koreninske kanale očisti in jih formira z endodontskimi iglicami. Na globokih srečanjih lahko pacient začuti bolečino, ki preneha takoj, ko zobozdravnik odstrani iglico. Terapijo zobozdravnik zaključi s polnjenjem kanalom, pri tem pa uporabi visoko kvalitetne materiale za preprečevanje nadaljnjih infekcij.
Koreninsko zdravljeni zobje so največkrat šibkejši in jih je potrebno oskrbeti protetično s prevlekami, v določenih primerih pa zaliti s kompozitno zalivko.

Je koreninsko zdravljenje zoba boleče?

Pred endodontsko terapijo področje določenega zoba oskrbimo z lokalnim anestetikom. Pacient med posegom ne čuti bolečin. V določenih primerih je bolečina zaznavna, ko zobozdravnik zelo globoko čisti koreninske kanale. Bolečina preneha takoj, ko zobozdravnik obide boleče področje.

Okrevanje

So zobje po koreninskem zdravljenju (endodontija) manj odporni?

Vitalnost zob po endodontskem zdravljenju je zmanjšana. Poleg odsotnosti večine dražljajev, je potrebno zob protetično oskrbeti. Pri tem lahko pacient izbira med variacijo protetičnih prevlek, izdelanih iz keramike, porcelana in cirkonija.

V primerih, kjer vitalnost zob ni globoko prizadeta, zob estetsko zalijemo z zalivko. Pri tem se poslužujemo visoko estetske tehnike, pri kateri je zalivka popolnoma nevidna, v naravni barvi zobu. Zob ima videz zdravega in mladostnega.

Več informacij

VEČ INFORMACIJ

Zobozdravnik: Dr. dent. med. Nenad Klasić
Lokacija: Dental Art Studio, 4. Trnjanski nasip 16, 10000 Zagreb
Posebnosti: Dental Art Studio Vam nudi visoko kvalitetno endodontsko zdravljenje. Pri tem se zobozdravniki poslužujejo najnovejših tehnoloških naprav. Rezultate dela lahko pacient vidi po zaključeni terapiji.

cena posega

Cena posega:

-Zdravljenje zoba z enim kanalom
v enem obisku: 70,00 EUR
-Zdravljenje zoba (po kanalu): 45,00 EUR
-Revizija polnjenja (po kanalu): 42,00 EUR
-Trepanacija: 15,00 EUR
-Intrakoronarno beljenje: 60,00 EUR
narocanje

Naročanje:

kontakt happymed 041 980 950
kontakt happymedinfo@happymed.si
IMAŠ ŠE KAKŠNO VPRAŠANJE? KONTAKTIRAJ NAS ALI PREBERI NAJPOGOSTEJE ZASTAVLJENA VPRAŠANJA