Snemljivi (mobilni) zobni aparati

Snemljivi zobni aparat

Snemljivi (mobilni) zobni aparati so aparati, ki jih pacient lahko sam vstavi in sname iz ust. Narejeni so iz akrilatne osnove, plošče ter različno ukrivljenih žic.

poglej-fotogalerijo
Opis posega
Opis posega

Tovrstni aparati se načeloma uporabljajo pri pacientih, ki imajo še mlečne zobe (zgodnja terapija), pacientih, ki imajo mlečne in trajne zobe (normalna terapija), redkeje se uporabljajo pri pacientih, ki imajo stalne zobe (pozna terapija).

Prednosti aparatov je njihova snemljivost, kar omogoča lažje čiščenje aparata in enostavnejše vzdrževanje ustne higiene ter lažje prehranjevanje. Pomanjkljivost snemljivih aparatov je možnost njihove odstranitve, kar pomeni, da je čas nošenja, in s tem tudi uspeh terapije, popolnoma odvisen od pacienta, njegove samodiscipline, motiviranosti in vestnosti. Sile na zobe namreč delujejo samo takrat, ko je aparat v ustih.

Kandidati
Kandidati

Potrebno je poudariti, da se ortodontska terapija lahko prične takrat, ko ima pacient zdrave zobe in dlesen, redno in temeljito ustno higieno ter je pripravljen dosledno upoštevati ortodontova navodila.

Terapija s snemljivimi zobnimi aparati se navadno priporoča otrokom v obdobju mlečnega oziroma mešanega zobovja, torej v času intenzivne rasti zob. Primerni kandidati so otroci, ki se soočajo z nepravilnim ugrizom, prezgodnjo izgubo zob, prirojenim primanjkljajem zob, nepravilnim položajem/izraščanjem zob, odvaja pa se tudi od neželenih navad, kot je sesanje palca, dihanje skozi usta …

Priprava

V specialistični ortodontski ordinaciji Dr. Ebtehaj Navaey najprej opravite pregled in pogovor z Dr. Navaey-em, nato v ordinaciji posnamete digitalni ortopan, ortodont vzame odtis vaših zob, sledi še analiza modela in posnetka zob.

Potek
Potek

V Specialistični stomatološki ordinaciji za ortodontijo Dr. Ebtehaj Navaey najprej opravite specialistični pregled, sledi odtis zob, v ordinaciji posnamete tudi ortopan. Sledi ortodontska analiza, Dr. Navaey predstavi natančen plan terapije. Snemljivi aparat je izdelan v roku treh dni. Priporočljiva uporaba aparata je med 14 in 16 urami dnevno. Kontrolni pregledi se opravljajo na 6-8 tednov. Za doseganje želenih rezultatov je sodelovanje med ortodontom in pacientom ključnega pomena.

Okrevanje

Trajanje zdravljenja ortodontskih nepravilnosti in končni uspeh terapije je odvisen od doslednega nošenja aparata ter rednih pregledov pri ortodontu.

Velja priporočilo, da se snemljivi ortodontski aparati nosijo med 14 in 16 urami dnevno, kar je bistvenega pomena za končni uspeh. Nosi se ga ponoči, med učenjem, branjem, pisanjem, gledanjem televizije, medtem ko ga je med prehranjevanjem in športnimi aktivnostmi potrebno odstraniti.

Ko snemljiv zobni aparat vzamemo iz ust, ga je najprej potrebno očistiti in nato shraniti v posodici. Aparat čistimo po vsakem ščetkanju zob (vsaj 2-krat dnevno), z mehko zobno ščetko in milnico ali zobno pasto.
Poudarimo, da je potrebno prihajati na redne kontrolne preglede po dogovoru.

Več informacij

VEČ INFORMACIJ

Trajanje terapije: 1-2 leti.
Kontrolni pregledi: se opravljajo na 6-8 tednov.
Ortodont: Dr. Ebtehaj Navaey, dr. dent. med., specialist ortodont.
Lokacija: Specialistična stomatološka ordinacija za ortodontijo Dr. Ebtehaj Navaey, Samoborskih bratovština 1/A, 10430 Samobor.

cena posega

Cena posega:

-Cena: 380,00 EUR na čeljust
narocanje

Naročanje:

kontakt happymed 041 980 950
kontakt happymed info@happymed.si
IMAŠ ŠE KAKŠNO VPRAŠANJE? KONTAKTIRAJ NAS ALI PREBERI NAJPOGOSTEJE ZASTAVLJENA VPRAŠANJA