Ali zobni vsadek res boli?

Ali zobni vsadek boli?

Pogosto vprašanje, ki ga dobim je, ali je poseg, pri katerem vgradim zobni vsadek, res neboleč? Takole je, že ob besedi operacija in zobni vsadek lahko človeka strese. Kaj šele ob misli, da se poseg dela v čeljustni kosti. Toda, da pacient zdrži poseg, potem je najbrž nekaj na tem, da zadeva ni tako travmatična.

Poseg z zobnimi vsadki ni boleč, je pa nelagoden. Izostanek bolečine je posledica lokalnega anestetika, med posegom pa slišite in poseg občutite. Veste, da se nekaj dogaja. Zato sam posegov z vsadki ne predstavljam kot neboleče, ampak pacientu povem, da bo poseg naravno čutil kot dogajanje v ustih in da se bo bolečina  pojavila po posegu, ko popusti anestetik.

Zadnja leta delam vsakodnevno v čeljustni kirurgiji, pri tem naredim dosti posegov z vsadki in naredil sem jih dovolj, da sem videl tudi rizike po posegu. Tudi mojim pacientom se je zgodilo, da so se zjutraj zbudili brez vsadka in sem vstavil novega. Se pa ne more zgoditi neprimerna vgradnja in s tem vplivanje na poslabšanje stanja čeljusti ter posledično maksilofacialnega dela. Prav prav pride rek, da je v malih flaškah strup, saj lahko samo en nepravilno vgrajen oziroma osteointegriran zobni vsadek naredi škodo za zdravje in izgubo kostnega tkiva. Za tak poseg je zato dobro obiskati specialista čeljustne kirurgije, saj imamo posebna znanja in usposobljenost za posege na čeljustni kosti in obzobnih tkivih.

Zobni vsadek

Zobni vsadek

To je samo en del postopka, kirurški. Del, od katerega je odvisen rezultat posega, pa je okrevanje, celjenje, ki mora biti počasi, brez pritiskov, da se kost enakomerno spoji preko vsadka. Čakamo vsaj tri mesece in zobni implantat odpremo in nadgradimo šele, ko je povsem fiksiran. Sam raje čakam dlje, da vmes merim velikost/dolžino grebena dlesni. Z vsadkom namreč ustavimo njeno obliko in se bo ta z leti zaradi biologije dlesni samo nižala. Želimo si, da ima pacient močan, a tudi na videz privlačen zobni vsadek s prevleko. Rdeče bela estetika(dlesen, prevleka) je vedno cilj vsake terapije v naših ordinacijah, ni pa vedno možna. Za dosego cilja uporabim na pacientih keramični opornik in posebej natančno cementiram prevleko okoli dlesni. Tu je uspeh odvisen od asistentke, ki mora skrbeti, da so usta popolnoma suha in tudi dlesen v bližini. Beležim zelo dobre uspehe na tem področju in večini pacientov, ki jim delam zobni vsadek in krono spredaj, predlagam to estetsko in funkcionalno rešitev.

Za lepoto je treba potrpeti, drži tudi za zobni vsadek.

Poseg je neboleč, a neprijeten. Pri izurjenemu čeljustnemu kirurgu, ki dela v sterilnih pogojih in menjuje rokavice, je poseg hiter in traja okoli 15 minut. Po posegu bo mesto posega boleče, pacient dobi tudi antibiotik in navodila za okrevanje in higieno doma. Kadar vgradim več vsadkov ali po enega na različnih kvadrantih čeljusti, pojasnim, da bo prehranjevanje oteženo in da pacient ne shujša, svetujem, da nadomešča hrano s proteinskimi napitki.

Da pa na koncu odgovorim še točno kot se glasi vprašanje ali zobni vsadek boli? Ne, zobni vsadek je v čeljustni kosti in ga ne čutite. Čutite dlesen, ne pa vsadka ali prevleke. To sta nadomestka, ki se skupaj obnašata kot vaš zob, sicer umetna, a zahtevata še bolj skrbno higieno in čiščenje medzobnih prostorov, kjer se pri nadomestkih hrana bolj nabira in usidra.

Če ste izgubili enega ali več zob ste kandidat za zobni vsadek. Toplo vam priporočam, da se naročite na specialistično diagnostiko in izvedite ali je postopek primeren za vas.

Nenad naročanje

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja