APIKTOMIJA NA NAPOTNICO BREZ ČAKALNE DOBE

KAJ JE APIKTOMIJA IN KDAJ JE POTREBNA

Apiktomomija je kirurški zobozdravniški poseg, ki je potreben, če zoba ne gre oskrbeti z endodontskim posegom. Endodontski poseg ali apiktomija se izvajajo na obolelem zobu z namenom, da se zob ohrani in ga ni potrebno zamenjati z implantatom ali mostičkom. Ponavadi je problem na zovu zvit oziroma neprehoden zobni kanal, vzrok je lahko tudi neuspešen endodontski poseg ali da je pri prehodnem endodontskem posegu v kanalu ostal kakšen kos instrumenta za čiščenje zobnega kanala. Apiktomija je potrebna tudi, kadar se okoli koreninskega vrha ustvari cista.

Apiktomija je kirurški poseg, kjer se preko dlesni direktno dostopa do koreninskega vršička, to je vrha zobnega kanala ter se ga skupaj z vneto pulpo in vnetim tkivom odstrani.

prikaz anatomije zoba

1.2.

Za kirurški poseg apiktomija vam osebni zobozdravnik napiše napotnico, saj se poseg izvaja na sekundarni ali specialistični ravni za kar splošni zobozdravniki niso usposobljeni niti pristojni. Opravi jo specialist endodont ali specialist čeljustne kirurgije. Apiktomijo mora izvajati za to usposobljen specialist z ustrezno izobrazbo na sekundarni ravni, pri tem pa mora biti posega vešč, saj apikotomija vključuje poseg na koreninskih in obzobnih tkivih z namenom ohranitve zoba in korenov

opis postopka apiktomija

Na podlagi RTG posnetka specialist zobozdravnik določi kje se nahaja zobni vršiček. Na tem mestu specialist prereže dlesen in s pomočjo svedra odstrani kost do mesta vnetja, to je mesta koreninskega vršička. Specialist nato odstrani zobni vršiček in natančno odstrani pulpo ter ostalo vneto tkivo. Na očiščenem mestu opravi ustrezno in natančno dezinfekcijo ter napolni zobni kanal. Na mestu, kjer je bila ostranjena kost se le-ta skozi čas formira sama. Po posegu apikotomija kirurg oskrbi dlesen s kirurškimi šivi. Šive pacient odstrani čez teden dni. Po posegu apiktomija je  izredno pomembno vzdrževanje ustne higiene.

Na sliki pacientka pred in po posegu apikotomija pri specialistu čeljustne kirurgije Dr. Nenadu Klasiću v Dental ART Studiu Zagreb.

1543433249971

POTREBUJETE POSEG APIKOTOMIJA? NAROČITE SE BREZ ČAKALNE DOBE NA NAPOTNICO ALI ZASEBNO

V HAPPYMEDU vam nudimo poseg apikotomija na napotnico ali samoplačniško brez čakalne dobe. Poseg izvaja mednarodno priznanI specialist čeljustne kirurgije Dr. Nenad Klasić v zagrebškem stomatološkem centru Dental ART Studio. Naročite se na info@happymed.si ali na 041 980 950.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja