Čakalne dobe in kritja za zobozdravstvene storitve na napotnico

Potrebujete zobozdravnika in vas zanima, kako dolgo boste morali čakati na prvi obisk ali na storitve na napotnico? Vas zanima katere storitve vam krije zavarovalnica? Za vas smo pripravili odgovore na podlagi katerih boste ocenili, ali je rešitev za vas napoteno zdravljenje ali obisk samoplačniške ambulante.

Slikanje zob

Zobozdravstvene storitve lahko koristi vsak, dopolnilno zavarovanje ni pogoj!

Do zobozdravstvenih storitev so upravičeni vsi državljani Republike Slovenije, ki imajo izbranega osebnega zobozdravnika v javni zdravstveni mreži. Zakon dovoljuje, da lahko pacienti samodejno uporabijo storitve, ki jih plača ZZZS. Pogoj za to je, da ima pacient plačano obvezno zdravstveno zavarovanje, medtem ko dopolnilno zdravstveno zavarovanje ni pogoj! V kolikor pacient nima urejenega dopolnilnega zavarovanja, je njegova obveznost ta, da mora doplačati razliko do polne cene (20% za plombe, 90% za zobno protetiko). Če pa ima pacienti urejeno tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so s tem zavarovani za doplačila in so upravičeni do zobozdravstvenih storitev brez doplačil.

Čakalna doba za prvi zobozdravstveni pregled

Najpogosteje se posameznik, ko potrebuje zobozdravnika na napotnico, sreča s težavo prostih kapacitet za sprejemanje novih pacientov. Najprej se zato prepričajte, da vaš izbrani zobozdravnik še sprejema nove paciente. To preprosto naredite s klicem v zobno ordinacijo.
Na prvi obisk zobozdravnika boste v Celju čakali okoli 90 dni ali več, v Ljubljani je čakalna doba še večja in znaša kar 240 dni, v Mariboru pa boste zobozdravnika lahko obiskali podobno kot v Celju, s čakalno dobo 90 dni ali več. Zelo pogosto pa se oseba sreča s položajem, da zobozdravnik novih pacientov ne sprejema, v takem primeru si lahko zobozdravnika izberete v drugem kraju.

Čakalne dobe v dnevih so napisane v povprečju. Za Ljubljano je na primer podatek (v eni od ordinacij), da je za prvi zobozdravstveni pregled potrebno čakati tudi do 1200 dni, v Mariboru za protetiko pa ponekod do 950 dni.

Dolga čakalna doba za protetiko ali zobne prevleke

Ko potrebujete oskrbo zoba z zobno prevleko, boste na storitev čakali tudi več kot 1 leto. V Ljubljani je čakalna doba od 180 dni in več, V Celju boste na zobne prevleke čakali vsaj 365 dni, enako tudi v Mariboru. Pri tem boste morali večino storitev in materialov doplačati, zato se pozanimajte za višino doplačila in zahtevajte račun in garancijo za storitve, saj vam to pripada po zakonu.

Zobni vsadki niso storitve, ki jih lahko dobite na napotnico

V primeru, da imate manjkajoči zob z zobno korenino, vam zobni implantat na napotnico ne pripada. Zobni implanat je v celoti samoplačniška storitev, ki jo izvajajo oralni kirurgi, zato morate v primeru, da ne želite za mostiček obrusiti svoje zdrave zobe, poiskati rešitev v samoplačniški ambulanti.

….in še večja za obisk ortodonta

Z enako čakalno dobo se bodo srečale tudi mladoletne osebe, ki bodo želel opraviti ortodontski pregled za zobni aparat. V Celju boste na prvi obisk za ortodonta čakali 270 dni ali več, v Ljubljani 180 dni in 90 dni, če boste prvi obisk opravili v Mariboru. Čakalne dobe so lahko daljše. To je posebej pomembno za starše otrok, saj lahko zamudijo časovni rok do storitve na napotnico in sicer ta velja dokler otrok ne dopolni 18 let.

Visoke čakalne dobe tudi za obisk specialista za parodontozo

Posameznik, ki se sooča z boleznijo mehkih in trdih tkiv, bo moral na prvi obisk specialista za parodontozo čakati 90 do 180 dni. Ker je parodontoza napredovalna bolezen, svetujemo pacientom, da poiščejo pomoč samoplačniško in nemudoma.

Čakalna doba Celje Ljubljana Maribor
Za prvi zobozdravstveni pregled 90 dni 240 dni 90 dni
Za protetiko  365 dni 180 dni 365 dni
Za ortodontijo  270 dni 365 dni 90 dni
Za paradontologijo  90 dni Ni podatka 180 dni

 

Čakalne dobe v dnevih so napisane v povprečju. Za Ljubljano je na primer podatek (v eni od ordinacij) za prvi zobozdravstveni pregled potrebno čakati tudi do 1200 dni, v Mariboru za protetiko ponekod do 950 dni.

Koncesija

V ordinaciji, ki ima sklenjeno pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ter z vsemi zavarovalnicami, ki nudijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje (Vzajemna, Triglav, Adriatic), pacientom omogočajo zagotavljanje določenih storitev in uporabo osnovnega materiala v vrednosti, ki jo krije zavarovalnica. To pomeni, da pacientu posega ni treba plačati, ker ga krije osnovno in dopolnilno zavarovanje. Ob tem je potrebno vedeti, da zavarovalnice in Zavod krijejo najcenejši material, dosegljiv na slovenskem tržišču.

Pacient ima za vsak poseg možnost izbire boljšega materiala in boljše tehnologije. To je že znano pri kompozitnih zalivkah, porcelanskih prevlekah in boljših protezah. Možno pa je dobiti boljšo storitev tudi pri drugih posegih, kot npr. za boljše koreninsko zdravljenje, za kompozitne zatičke namesto kovinskih …

Koncesija krije:

-osnovni bel material za plombe na sprednjih zobeh,
-amalgam na zadnjih zobeh,
-navadne fasetirane prevleke, ko se zob ne da več plombirati,
-osnovne akrilatne proteze,
-zdravljenje koreninskih kanalov z najcenejšimi materiali.

Doplačila so potrebna za:

-nadstandardni kompozit na sprednjih zobeh,
-kompozitni material na zadnjih zobeh,
-porcelanske prevleke,
-proteze Ivocap,
-nadstandardno zdravljenje koreninskih kanalov,
-digitalno RVG rentgensko slikanje zob v ordinaciji.

Naročanje preko koncesije zahteva tudi daljše časovne dobe, oziroma ne tako pogoste obiske, kot bi morda želeli, saj je koncesija na letni ravni omejena. Po zadnjih izračunih naj bi sredstva iz državne blagajne, namenjena odraslemu pacientu, zadoščala za en pregled in dve navadni zalivki na leto, oziroma povedano drugače, 46 €.

Odrasla oseba ima praviloma 32 zob, za katere skrbi z redno ustno higieno. V primeru bolezni zob in tkiv  (zobna gniloba, parodontoza) ali izgube zoba s korenino, pa mora posameznik razumeti in sprejeti odgovornost, da lahko s čakanjem na zdravljenje stanje poslabša, s tem pa se osebi poveča tudi celoten samoplačniški strošek ali doplačila.

Informacije o tem, koliko se storitve doplačajo, ni javno zaslediti.  Višina doplačil ni točno določena in jih vsak izvajalec zobozdravnik določi sam. Zveza potrošnikov Slovenije je aprila 2014 objavila doplačila za bele zalivke na treh ploskvah. Doplačilo se giblje med 15,00€ do 55,00€, kar pa je zelo visoka cena, če primerjamo samoplačniško storitev v celoti pri zobozdravniku na Hrvaškem, natančneje v zobnem centru Dental ART Studio, 4. Trnjanski nasip 16 v Zagrebu, kjer so cene visoko estetskih kompozitnih zalivk od 30,00€ do 60,00€ za popolno oskrbo zobu. Cene zobozdravstvenih storitev najdete na https://www.happymed.si/cenik-zobozdravniskih-storitev/.

Ko potrebujete zobozdravnika in želite dobro zobno oskrbo, vas vabimo, da se naročite na brezplačen pregled v zagrebški Dental ART Studio, kjer vam bodo specialisti zobozdravniki in oralni kirurgi svetovali najboljše rešitve za trajno oskrbo vaših zob in ustne votline. Informacije in naročanje na 041 980 950, info@happymed.si.

Viri:
http://www.zzzs.si
http://www.zps.si

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja