Fiksni zobni aparat

Fiksni zobni aparat

Za najbolj kakovostno ravnanje vaših zob vam specialist ortodont v Ordinaciji Mateja Jelić ali v Polikliniki Šlaj Anić namesti fiksni zobni aparat. Fiksni zobni aparat je garancija za vaš lep nasmeh.

Fiksni zobni aparat se na zobe pritrdi z namenom, da aparat za zobe proizvaja konstantne sile v vseh smereh. Specialist ortodont Mr. Sc. Mateja JelićProf. Dr. Sc. Martina Šlaj ali dr. Renata Vidaković, vam bo fiksni aparat namestil z vnaprej najbolj detajlno možno izdelano terapijo, zobni aparat pa je po namestitvi na vaših zobeh stalno in ga sami ne morete odstraniti. Ortodontsko zdravljenje, pri kateri vam specialist ortodont pritrdi fiksni zobni aparat, je vnaprej predvideno s časovnim planom terapije in je v fazi zdravljenja stalno kontrolirano.

poglej-fotogalerijo
Opis posega
Opis posega

Fiksni aparati so sestavljeni iz nosilcev (zvezdic oziroma bracketov), ki se pritrdijo na vsak zob, iz aktivnih elementov ter žic, ki povezujejo nosilce.

Nosilci so lahko kovinski oziroma metalni, dandanes se zaradi odlične estetike vse pogosteje uporabljajo beli oziroma brezbarvni. Odločitev o vrsti nosilcev, ki bodo uporabljeni pri terapiji, je odvisna od nepravilnosti, starosti pacienta in seveda njegovih želja.

Trajanje terapije s fiksnimi zobnimi aparati je odvisno od ortodontskih nepravilnosti, starosti in sodelovanja pacienta, lahko pa rečemo, da povprečna terapija traja od enega do dveh let.

Vedno več odraslih pacientov se odloča za fiksno ortodontsko terapijo, bodisi zato, ker želijo izboljšati videz oziroma lego svojih zob bodisi zato, ker želijo preprečiti potencialne probleme, kot so zobna gniloba, bolezni dlesni, ki se lahko pojavijo zaradi nepravilnega položaja zob. Pogosto se lahko primanjkljaj zob bolj kvalitetno reši s stalno ortodontijo kot s protetiko. Ortodontska terapija ima pozitiven vpliv na oralno zdravje pacientov; pravilen položaj zob olajša čiščenje in vzdrževanje ustne higiene.

 

Navodila za nošenje in čiščenje snemljivih zobnih aparatov

Zdravljenje s fiksnimi zobnimi aparati dandanes poteka s prožnimi materiali, zato je terapija navadno brez bolečin, nekaj dni po vstavitvi aparata je možen nelagoden občutek. Morebitno razdraženost obzobnih tkiv, zaradi možnih ostrih delov zobnega aparata, je mogoče lajšati z ortodontskim voskom.

V času zdravljenja s fiksnim zobnim aparatom je nujno potrebno nameniti posebno pozornost ustni higieni. Elementi ortodontskega aparata namreč ovirajo dostop do celotne površine zob, zobni aparat tako omogoča ugodne razmere za nastanek kariesa. Zaradi nezadostne higiene se lahko pojavi demineralizacija sklenine-vidne bele lise, ki ne izginejo, ampak ostanejo na sklenini celo življenje. Tudi paradontalne bolezni so lahko posledica pomanjkljive ustne higiene v času nošenja fiksnega zobnega aparata, tako ortodontsko zdravljenje prinese več škode kot koristi.

Redno (po vsakem obroku) in temeljito čiščenje zob ter fiksnega zobnega aparata je pomembno in torej bistveno za uspešen končni rezultat. Zobe in nosilce aparata očistimo z mehko zobno ščetko, medzobne prostore očistimo z medzobnimi ščetkami, predele okoli nosilcev s čopasto ščetko, posebno pozornost pa je potrebno posvetiti težko dostopnim mestom-pod žičkami, kjer uporabimo medzobne ščetke ter nitke z odebeljeno čistilno gobico. S pomočjo ortodontskih ščetk z utorom očistimo zobne ploskve, na katere je nalepljen nosilec. Vsak pacient mora biti torej motiviran, discipliniran in dovolj podučen o natančni ustni higieni.

Po namestitvi fiksnega zobnega aparata je v prvih dneh prehranjevanje oteženo. Potrebna je potrpežljivost, sčasoma se boste naučili žvečiti z aparatom. V prvih dneh se tako priporoča uživanje mehke hrane-jogurt, hranljivi napitki, čežana, pire, kmalu pa se boste lahko vrnili k vaši vsakdanji prehrani. Trdo zelenjavo in sadje je pred uživanjem potrebno narezati na manjše koščke. Priporočljivo se je izogibati trdi hrani, torej grizenju oreščkov, bonbonov, karamele, žvečenju žvečilnih gumijev; s tem preprečimo poškodbe fiksnega ortodontskega aparata.

Ponovno poudarimo, da je izjemno pomembno redno prihajati na kontrolne preglede, na katerih ortodont oceni napredek terapije, preveri ustno higieno in stanje obzobnih tkiv. Ortodontsko zdravljenje je načrtovano v več fazah, na pregledih se torej preverja učinkovitost posameznih faz. Kontrolni pregledi so pomembni za pravilen potek terapije in doseganje željenih rezultatov.

Kandidati
Kandidati

Fiksni zobni aparati so primerni za odrasle in mladostnike s stalnim zobovjem. Je idealna rešitev za osebe, ki se soočajo z nepravilnim položajem zob v čeljusti, nepravilnim ugrizom. Terapija ohranja lastne zobe in jih postavlja na pravilno mesto.

Priprava

Pred nastopom ortodontske terapije je potrebno posneti digitalni ortopan oziroma tridimenzionalno rentgensko sliko, diagnosticirati anomalije ter pripraviti natančen načrt pomikov zob.

Najpomembnejšo vlogo pri premikanju zob v obdobju ortodontskega zdravljenja imajo namreč razmeroma šibke in stalno delujoče sile, katerih smer delovanja je strogo kontroliran. V različnih fazah terapije so te sile različnih intenzivnosti.

Zaradi dejstva, da je ortodontsko zdravljenje relativno dolg proces, je za uspeh ključnega pomena sodelovanje med ortodontom in pacientom; slednji se mora strogo držati navodil in ohranjati odlično ustno higieno.
Zdravljenje običajno ni boleče, šibka prehodna bolečina se lahko pojavi nekaj dni po namestitvi ortodontskega aparata.

Potek
Potek

Po vseh opravljenih pregledih ortodont naredi načrt terapije in jo predstavi pacientu. V naslednjem obisku ordinacije vam ortodont namesti fiksni zobni aparat, kontrolni pregledi pa so vsakih osem tednov oziroma po potrebi. Komunikacija med ortodontom in pacientom je bistvenega pomena za doseganje najboljših rezultatov.

Okrevanje

Po zaključku ortodontskega zdravljenja, ko čeljust in zobje dosežejo željeno pozicijo, je potrebno ohraniti dosežene rezultate. Po zdravljenju so zobje namreč še nestabilni in nagnjeni k premikanju in s tem spremembi lege. Ravno zato ortodont namesti stabilizator zob-tako imenovane retainer-je, ki so lahko snemljivi ali fiksni. Zobe okrepijo v določenem položaju in preprečujejo ponovitev nepravilnosti. Prilagojeni so tako, da s svojo pozicijo in obliko ne otežujejo prehranjevanja in ustne higiene. Navadno so narejeni iz ortodontskih žic, ki so pritrjene na notranjo ploskev zob. Nekatere ortodontske nepravilnosti so bolj nagnjene k ponovnemu pojavu, nekatere manj. Pri takih je potrebna uporaba retainer-jev dlje časa. Nekatere nepravilnosti se po terapiji redko vračajo v prvotno stanje in v teh primerih je uporaba retainer-jev kratkoročna.

Več informacij

VEČ INFORMACIJ ordinacija Mateja Jelić

Trajanje terapije: 6-24 mesecev, po potrebi dlje.
Kontrolni pregled: opravite vsakih 8 tednov oziroma po potrebi.
Ortodont: Mr.Sc. Mateja Jelić
Lokacija: PRIVATNA SPECIALISTIČNA STOMATOLOŠKA ORDINACIJA ZA ORTODONTIJO MR. SC. MATEJA JELIĆ, UL. PAVLA HATZA 23, 10000 ZAGREB, HRVAŠKA
Posebnosti: V PRIVATNI SPECIALISTIČNI STOMATOLOŠKI ORDINACIJI ZA ORTODONTIJO MR. SC. MATEJA JELIĆ se ponašajo s konstantnimi izboljšavami ter uporabo najnovejših dognanj in tehnologij v ortodontski terapiji.

VEČ INFORMACIJ poliklinika Šlaj Anić

Trajanje terapije: 6-24 mesecev, po potrebi dlje.
Kontrolni pregled: opravite vsakih 8 tednov oziroma po potrebi.
Ortodont:  Prof. Dr. Sc. Martina Šlaj, Dr. Renata Vidaković
Lokacija: POLIKLINIKA ŠLAJ ANIĆ, ŠTOOSOVA 26, 10000 ZAGREB, HRVAŠKA
Posebnosti: V POLIKLINIKI ŠLAJ ANIĆ se ponašajo z ekipo najboljših ortodontov na Hrvaškem in eno največjih ter najmodernejših privatnih poliklinik na Hrvaškem. Ortodontska terapija v kliniki se vrši z najmodernejšimi materiali in inovativnimi metodami.

cena posega

Cena posega:

-Metalni fiksni zobni aparat: 950,00 EUR na čeljust
-Estetski nevidni fiksni zobni aparat: 1.100,00 EUR na čeljust
-Damon fiksni zobni aparat: 1.220,00 EUR na čeljust
-INVISALIGN LITE popolnoma nevidni  zobni aparat: 3100,00 EUR obe čeljusti
-INVISALIGN popolnoma nevidni  zobni aparat: 3950,00 EUR obe čeljusti
narocanje

Naročanje:

kontakt happymed 040 481 233
kontakt happymed info@happymed.si
cena posega

Cena posega:

-Cena terapije z metalnim fiksnim zobnim aparatom: od 2.800,00 EUR obe čeljusti
-Cena terapije z estetskim nevidnim fiksnim zobnim aparatom: od 3.200,00 EUR obe čeljusti
narocanje

Naročanje:

kontakt happymed 040 481 233
kontakt happymed info@happymed.si