Laserska korekcija vida in nosečnost

KOREKCIJA VIDA V NOSEČNOSTI?

Ste noseči ali to načrtujete in imate težave z vidom? Potem je ta prispevek kot nalašč za vas, saj vam bomo odgovorili na vsa vprašanja, ki se vam porajajo ob korekciji vida v blaženem stanju. Za pomoč pri odgovorih smo prosili Dr. Majo Bohač, dr. med., specialist oftalmolog, vodjo Oddelka za refrakcijsko kirurgijo v Specialni univerzitetni bolnici za oftalmologijo Svjetlost.

Očesne bolezni v nosečnosti 

Kaj se dogaja z očmi in vidom, ko ženska zanosi? Med nosečnostjo gre organizem ženske skozi mnoge hormonsko pogojene spremembe s ciljem, da otroku omogočijo nemoteno rast in razvoj. Vsi organi v telesu ženske so podvrženi tem spremembam in tako tudi oko. Nosečnost ima lahko posledice tudi na že obstoječe očesne bolezni, kot so denimo diabetična retinopatija in glavkom, ki je ena najbolj pogostih očesnih bolezni, ki se lahko poslabšajo tekom nosečnosti. To seveda ne pomeni, da ženske z glavkomom ne smejo rojevati. Priporočajo se pogostejše kontrole očesnega pritiska v nosečnosti, da se morebitna poslabšanja ugotovijo pravočasno in se skladno s tem predpiše terapija. Dr. Maja Bohač opozarja tudi na pojav preeklampsije/eklampsije, bolezni, specifično vezane na nosečnost, ki lahko pri določenem številu nosečnic povzroči spremembe na krvnih žilah očesa zaradi povečanega krvnega pritiska in privede do ishemičnih sprememb zaradi nezadostne oskrbe s kisikom in hranljivimi snovmi ter celo do krvavenja na očesnem ozadju. Eklampsija se zgodi proti koncu nosečnosti ali v poporodni dobi in je huda bolezen s povečanim krvnim pritiskom in nezavestjo; pripisujejo jo zastrupitvi s presnovki.

 

Je lasersko odstranjevanje dioptrije v nosečnosti varno?

Dr. Bohač odgovarja: »v medicini je splošno sprejeto, da se v nosečnosti izvajajo izključno operativni posegi in se koristijo samo zdravila, ki so nujna za zdravje in življenje bodoče matere in njenega nerojenega otroka. Laserske korekcije vida se umeščajo med t.i. elektivne posege, za katere se posamezniki odločajo prostovoljno in samoiniciativno. Svetuje se, da se laserska korekcija vida ne izvaja v času nosečnosti in dojenja.«

 

Kaj pa ženske, ki so že opravile laserski poseg dioptrije in bile medtem nevede noseče?

Menimo, da se lahko popolnoma umirite. Izkušnje žensk, ki so odstranile dioptrijo, ne da bi vedele, da so noseče, so pokazale odlične rezultate, saj se je oko po operaciji rehabilitiralo in zacelilo že mesec dni po posegu. V nosečnosti je lahko upočasnjeno in spremenjeno celjenje očesa ter pooperativna suhost očesa, vendar če nimate težav z vidom, ste lahko brez skrbi.

(vir: pixabay.com)

(vir: pixabay.com)

Kdaj je najboljši čas za odstranjevanje dioptrije

»Optimalno planiranje laserske korekcije vida pri ženskah, ki planirajo nosečnost, je 2 do 3 mesece pred nosečnostjo ali po stabilizaciji menstrualnega ciklusa po porodu,« priporoča dr. Bohač in dodaja: »pri ženskah, ki planirajo umetno zanositev ali so podvržene taki zanositvi, se lahko laserska korekcija vida opravi med ciklusom umetne oploditve.« V primeru, da še dojite in bi želeli na lasersko korekcijo vida, je pomembno, da otroka ne dojite dan po posegu, saj se morajo iz organizma izločiti zdravila za pomiritev, ki se običajno koristijo pred posegom in se lahko delno izločijo z materinim mlekom. Dva dni po posegu lahko ženska normalno doji. Prav tako se svetuje, da po kapljanju kapljic s prsti nežno pritiska na solzni kanal, da se odpravi tudi najmanjša možna absorbcija kapljic v organizem.

Korekcija vida v preteklosti, bodo težave v nosečnosti?

Nikakor! Izkušnje so pokazale, da ženske, ki so se podvrgle laserski korekciji vida v preteklosti, nimajo povečanega tveganja za kakršnekoli probleme z očmi v nosečnosti. Pri malem številu žensk, ki se jim je v nosečnosti spremenila dioptrija in ostane taka trajno, a so imele v preteklosti poseg z laserjem, se lahko vedno odločijo in opravijo dodatno lasersko odstranjevanje dioptrije po dojenju in po tem, ko se potrdi stabilnost novo nastale dioptrije.

Velja izpostaviti, da tudi pri porodu ne bo nobenih težav, saj vse ženske, ki so že imele operacijo vida, tudi z vgradnjo leče v oči, lahko rodijo po naravni poti, brez carskega reza. Dr. Bohačeva še dodaja: »najnovejše priporočilo svetovnega oftalmološkega društva je, da visoka dioptrija ni kontraindikacija za naravni porod, pod pogojem, da je zdravo in neproblematično očesno ozadje.«

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja