Nevidni (lingvalni) zobni aparati

Nevidni zobni aparat

Gre za fiksne zobne aparate, pri katerih so nosilci nameščeni na notranji (lingvalni oziroma jezični) površini zob, z razliko od klasičnih fiksnih aparatov, katerih nosilci so pritrjeni na zunanjo stran zob. Tako so lingvalni aparati praktično nevidni. Če ste v vsakodnevnem stiku z ljudmi, sodelavci, strankami in želite nevidno popravilo položaja zob in ugriza, je lingvalni zobni aparat odlična rešitev za vas.

poglej-fotogalerijo
Opis posega
Opis posega

Navodila za nošenje in čiščenje snemljivih zobnih aparatov

Zdravljenje s fiksnimi zobnimi aparati dandanes poteka s prožnimi materiali, zato je terapija navadno brez bolečin, nekaj dni po vstavitvi aparata je možen nelagoden občutek. Morebitno razdraženost obzobnih tkiv, zaradi možnih ostrih delov zobnega aparata, je mogoče lajšati z ortodontskim voskom.

V času zdravljenja s fiksnim zobnim aparatom je nujno potrebno nameniti posebno pozornost ustni higieni. Elementi ortodontskega aparata namreč ovirajo dostop do celotne površine zob, zobni aparat tako omogoča ugodne razmere za nastanek kariesa. Zaradi nezadostne higiene se lahko pojavi demineralizacija sklenine-vidne bele lise, ki ne izginejo, ampak ostanejo na sklenini celo življenje. Tudi paradontalne bolezni so lahko posledica pomanjkljive ustne higiene v času nošenja fiksnega zobnega aparata, tako ortodontsko zdravljenje prinese več škode kot koristi.

Redno (po vsakem obroku) in temeljito čiščenje zob ter fiksnega zobnega aparata je pomembno in torej bistveno za uspešen končni rezultat. Zobe in nosilce aparata očistimo z mehko zobno ščetko, medzobne prostore očistimo z medzobnimi ščetkami, predele okoli nosilcev s čopasto ščetko, posebno pozornost pa je potrebno posvetiti težko dostopnim mestom-pod žičkami, kjer uporabimo medzobne ščetke ter nitke z odebeljeno čistilno gobico. S pomočjo ortodontskih ščetk z utorom očistimo zobne ploskve, na katere je nalepljen nosilec. Vsak pacient mora biti torej motiviran, discipliniran in dovolj podučen o natančni ustni higieni.

Po namestitvi fiksnega zobnega aparata je v prvih dneh prehranjevanje oteženo. Potrebna je potrpežljivost, sčasoma se boste naučili žvečiti z aparatom. V prvih dneh se tako priporoča uživanje mehke hrane-jogurt, hranljivi napitki, čežana, pire, kmalu pa se boste lahko vrnili k vaši vsakdanji prehrani. Trdo zelenjavo in sadje je pred uživanjem potrebno narezati na manjše koščke. Priporočljivo se je izogibati trdi hrani, torej grizenju oreščkov, bonbonov, karamele, žvečenju žvečilnih gumijev; s tem preprečimo poškodbe fiksnega ortodontskega aparata.

Ponovno poudarimo, da je izjemno pomembno redno prihajati na kontrolne preglede, na katerih ortodont oceni napredek terapije, preveri ustno higieno in stanje obzobnih tkiv. Ortodontsko zdravljenje je načrtovano v več fazah, na pregledih se torej preverja učinkovitost posameznih faz. Kontrolni pregledi so pomembni za pravilen potek terapije in doseganje željenih rezultatov.

Kandidati
Kandidati

Lingvalni zobni aparat je primeren za osebe, ki želijo nevidno popraviti nepravilen položaj zob in ugriz, saj se aparata v ustnih praktično ne opazi.

Priprava

V Privatni specialistični stomatološki ordinaciji za ortodontijo Mr. Sc. Mateja Jelič, najprej opravite pregled in pogovor z Mr. Sc. Matejo Jelić, nato v ordinaciji posnamete digitalni ortopan, ortodont vzame odtis vaših zob, sledi še analiza modela in posnetka zob.

Potek
Potek

Po vseh opravljenih pregledih ortodont naredi načrt terapije in jo predstavi pacientu. V naslednjem obisku ordinacije vam ortodont namesti fiksni zobni aparat, kontrolni pregledi pa so vsakih osem tednov oziroma po potrebi. Komunikacija med ortodontom in pacientom je bistvenega pomena za doseganje najboljših rezultatov.

Okrevanje

Po zaključku ortodontskega zdravljenja, ko čeljust in zobje dosežejo željeno pozicijo, je potrebno ohraniti dosežene rezultate. Po zdravljenju so zobje namreč še nestabilni in nagnjeni k premikanju in s tem spremembi lege. Ravno zato ortodont namesti stabilizator zob-tako imenovane retainer-je, ki so lahko snemljivi ali fiksni. Zobe okrepijo v določenem položaju in preprečujejo ponovitev nepravilnosti. Prilagojeni so tako, da s svojo pozicijo in obliko ne otežujejo prehranjevanja in ustne higiene. Navadno so narejeni iz ortodontskih žic, ki so pritrjene na notranjo ploskev zob.

Nekatere ortodontske nepravilnosti so bolj nagnjene k ponovnemu pojavu, nekatere manj. Pri takih je potrebna uporaba retainer-jev dlje časa. Nekatere nepravilnosti se po terapiji redko vračajo v prvotno stanje in v teh primerih je uporaba retainer-jev kratkoročna.

Več informacij

VEČ INFORMACIJ

Trajanje terapije: 1-2 leti.
Kontrolni pregled: opravite vsakih 8 tednov oziroma po potrebi.
Ortodont: Mr. Sc. Mateja Jelić
Lokacija: PRIVATNA SPECIALISTIČNA STOMATOLOŠKA ORDINACIJA ZA ORTODONTIJO MR. SC. MATEJA JELIĆ, UL. PAVLA HATZA 23, 10000 ZAGREB, HRVAŠKA
Posebnosti: V Privatni specialistični stomatološki ordinaciji za ortodontijo Mr. Sc. Mateja Jelič se ponašajo s konstantnimi izboljšavami ter uporabo najnovejših dognanj in tehnologij v ortodontski terapiji. Učinkovitost terapije z lingvalnimi zobnimi aparati je primerljiva s terapijo z običajnimi fiksnimi zobnimi aparati.

cena posega

Cena posega:

-Cena: 1.466,00 EUR na čeljust
narocanje

Naročanje:

kontakt happymed 041 980 950
kontakt happymed info@happymed.si
IMAŠ ŠE KAKŠNO VPRAŠANJE? KONTAKTIRAJ NAS ALI PREBERI NAJPOGOSTEJE ZASTAVLJENA VPRAŠANJA