Obarvanost zob

KAJ POVZROČA OBARVANOST ZOB?

Naši zobje oziroma sklenina so različnih barv. Od snežno bele, rumene pa vse tja do sive. Na zobeh se lahko pojavljajo tudi madeži, lise ali črne pike. Zakaj do tega prihaja smo se pogovarjali z našim priznanim zobozdravnikom dr. Nenadom Klasićem.

Med najpogostejšimi povzročitelji obarvanosti zob so kajenje, redno uživanje alkohola in tudi prekomerno pitje kave. Splošno znano je, da vse kar popijemo in jemo, s časom povzroči obarvanost zob, ki je tudi z rednim drgnjenjem in izpiranjem ne preprečimo. Hrana, ki pusti obarvanost na vaših oblačilih ali rokah, bo zagotovo obarvala tudi vaše zobe. Med takšno hrano spada tudi hrana, ki vsebuje veliko kisiline, saj kislina razžira zobno sklenino in tako dopusti barvilom iz hrane, da jo obarvajo. Seveda to ne pomeni, da takšne hrane ne smete uživati, vendar v kolikor lahko si čimprej po obroku izperite in umijte zobe, da preprečite obarvanje. Takšna živila so sledeča:  kava, čaj, rdeče vino, grozdni in brusnični sok, borovnice, rdeča pesa, sojina omaka in paradižnikova omaka.

 

woman-674977_960_720

Zobozdravnik opozarja, da do obarvanosti ne pride zgolj zaradi hrane ali pijače, temveč tudi zaradi nepravilnega čiščenja zob. Veliko ljudi si žal še vedno napačno umiva zobe in ne odstrani vseh ostankov hrane. Zob ne smete ščetkati pregrobo, saj s tem ustvarite ravno nasprotni učinek. Sklenino lahko poškodujete in se zato še hitreje obarva. Nikakor ne smete pozabiti tudi na čiščenje medzobnih prostorov, saj jih ljudje radi izpustimo in povzročimo obarvanje le teh.  Zobje se obarvajo tudi s starostjo. Počasi vendar vstrajno skozi leta zobje rumenijo, zaradi tanjšanja sklenine in posledično hitrejšega vdora barvil iz hrane.

 

brushing-teeth-2103219_960_720

Kadar se temno obarva samo en zob, to lahko kaže na težave s koreninami ali na udarec. Vsekakor se je potrebno takrat posvetovati z zobozdravnikom, da obarvanost odpravi. Beljenje zob v tem primeru ne bo pomagalo.

Obarvanost zob lahko učinkovito in hitro rešite pri zobozdravniku, ki nudi storitev beljenja zob. Obstajajo tudi pripomočki za domačo uporabo s katerimi si hitro pobelite zobe, vendar niso priporočljivi, saj delujejo abrazivno, kar pomeni, da počasi uničujejo skleninski plašč zoba.

 

Nenad naročanje

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja