Sestavine v zobni pasti

Človeška usta so dom milijonom mikroorganizmom. Večina jih je neškodljivih, vendar so med njimi tudi tisti, ki pozvročajo vnetja, propadanje zob in bolezni dlesni. Ti mikroorganizmi se hranijo z ostanki hrane, ki se nahajajo v vaših ustih, hkrati pa proizvajajo  kislino in hlapne žveplove molekule. Kislina škoduje zobni sklenini, medtem ko hlapne žveplove molekule povzročajo zadah. Namen zobne paste, skupaj z zobno ščetko, je čiščenje zob in zobnih oblog, hkrati pa vsebuje aktivne sestavine za  zdrave zobe in dlesni.

toothbrush-571741_960_720

Na tržišču se nahaja ogromno število zobnih past. Vsaka blagovna znamka ima svojo formulo sestave, vendar jih večina vsebuje iste osnovne sestavine, ki so sledeče:

  • Abrazivna sredstva.
  • Barvila.
  • Detergenti.
  • Vlažilna sredstva.
  • Sredstva za zgoščevanje.
  • Arome.
  • Fluor.
  • Belilna sredstva.

Abrazivna sredstva so vsebovana v zobni pasti za odstranjevanje zobnih oblog in zobnega kamna. Ravno abrazivna sredstva dajejo zobni pasti svojo čistilno moč. Najpogostejša abrazivna sredstva v zobni pasti so aluminijev oksid, hidriran silicij, dikalcijev fosfat, kalcijev karbonat in natrijev bikarbonat (soda bikarbona).

Dobro je vedeti, da zobne paste, ki vsebujejo preveč abrazivnih sredstev lahko poškodujejo zobno sklenino, kar vodi v obarvanost in občutljivost zob.

Barvila so zobni pasti dodana zaradi vizualne privlačnosti. Nimajo pomembnega vpliva na učinkovitost, prav tako ne škodujejo zobem. Za izdelavo bele zobne paste se uporablja titanov dioksid.

Detergenti ali pralna sredstva so namenjena penjenju zobne paste in odstranjevanju spojin, ki imajo različne lastnosti – naprimer olje in voda. Penjenje preprečuje, da zobna pasta kaplja iz ust med umivanjem zob. Ravno zaradi pralnih sredstev imajo zobne paste arome, saj tako prekrijejo njihov okus. Detergenti, ki so vsebovani v zobni pasti so natrijev lavril sulfat (SLS). Na žalost so raziskave pokazale, da ta sredstva povzročajo afte ali razjede v ustih nekaterih uporabnikov, zato za ljudi, ki trpijo zaradi aft priporočamo uporabo zobne paste brez SLS sestavine.

Vlažila se uporabljajo za dobro teksturo zobne paste, saj zadržujejo vodo in preprečujejo ločevanje tekočine in trde snovi. Primeri vlažil so sorbitol, glycerin, voda in pentatol.

Arome izboljšujejo okus zobne paste in prikrivajo okus detergentov. Najpogosteje uporabljene arome v zobni pasti so meta, mint, mentol, banana, jagoda..

Fluor je znan tudi kot natrijev monofluorofosfat  deluje tako, da preprečuje propadanje zob tako, da se vključi v zobno sklenino. Zobe naredi bolj odporne na kisline, ki jih proizvajajo bakterije v ustih.

Zobna pasta vključuje konzervanse zato, da se v njej prepreči rast mikroogranizmov. Najpogostejši konzervansi v zobni pasti so natrijev benzoate, metil paraben in etil paraben.

Belilna sredstva so dodana v zobno pasto, vendar dejansko ne pobelijo zob. Njihov namen je zmanjšati madeže na zobeh.

Nenad naročanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja