SVET V ČRNO BELEM – AKROMATOPSIJA

SVET V ČRNO BELEM – AKROMATOPSIJA

Ne glede na to, ali je stanje povzročil tumor, kap, udarec glave ali so bili s to motnjo rojeni, ljudje z akromatopsijo omejeno vidijo barvo ali pa je sploh ne. Vsak od možnih fizičnih vzrokov stanja, kot je rastoči tumor ali možganska krvavitev, poškoduje bodisi talamus (postajo v možganih za senzorične signale) ali možgansko skorjo, tako da so poti za razločno barvo trajno onemogočene.

Po drugi strani pa dedna akromatopsija izhaja iz ene od štirih povezanih genskih mutacij, od katerih vsaka prepreči, da se oči primerno odzivajo na svetlobo in barvo. V mrežnici na zadnjem delu očesa  se nahajajo paličice in čepki, ki živijo v zelo neenakopravnih razmerjih (120 milijonov paličic na 6 milijonov čepkov). Paličice so v bistvu enake, saj so le občutljive na odsotnost ali prisotnost svetlobe. Skupaj s svojo občutljivostjo in velikim številom, paličice ljudem omogočajo, da vidijo tudi v slabi svetlobi; vendar niso v pomoč, ko gre za prikaz barv. Tukaj pridejo na vrsto čepki. Razdeljeni v tri skupine, po eno za zaznavanje zelene, modre in rdeče, čepki razločijo barvo in so boljši pri gledanju podrobnosti.

Ali je paličica ali čepek, fotoreceptorske celice imajo polnjenje. Območje, ki obkroža celico, ima višje ravni pozitivno nabitih natrijevih ionov (Na +) od notranjosti celic. Kadar je temen, je celična membrana prepustna, in ker iščejo ravnovesje, se ioni Na + preselijo v fotoreceptorje, zaradi česar celica postane bolj pozitivna, kot bi bila sicer. Ko svetloba udari celico se prepustnost celične membrane zmanjša, preprečuje vstop Na + in omogoči, da celica postane bolj negativna ali hiperpolarizira.

Čepki pri ljudeh s prirojeno akromatopsijo ne morejo pravilno hiperpolarizirati, zato se ne prenašajo signali, ki bi sicer posredovali barvo. Obstajajo štirje kromosomi, ki so bili opredeljeni kot možni krivci za stanje.

Tako vidijo ljudje z akromatopijo (vir: pixabay.com)

Tako vidijo ljudje z akromatopijo (vir: pixabay.com)

Poleg tega, da so barvno slepi, imajo tudi z dedno akromatopsijo tudi zmanjšano vidljivost. Ko stožci ne delujejo pravilno, akromati trpijo tudi zaradi zmanjšane vidne ostrine, zlasti pri dnevnem svetlobi. Prav tako so ljudje, ki trpijo za to motnjo pogosto občutljivi za dnevno svetlobo.

Čeprav za to stanje ni zdravila, je na voljo učinkovito zdravljenje za ublažitev simptomov in vključuje očala, da se popravi vidljivost ter astigmatizem, očala z rdečimi lečami, da se zmanjša svetlobna občutljivost in očala s ščitniki, da se zmanjšajo svetlobne motnje.

89

ZANIMIVOSTI:

  • Rdeče-zelena barvna slepota je drugačna od akromatopsije, saj je pri prvem, ponavadi samo ena vrsta čepkastih celic neaktivna, medtem ko druga dva dobro delata. Poleg tega, da so podedovani, lahko nekateri pogoji povzročijo barvno slepoto, vključno z makularno degeneracijo, glavkomom in diabetično retinopatijo.

 

  • Barvna slepota večinoma prizadene moške in ocenjuje se, da ima do 8% moških iz Kavkazije, 5% azijskih in 4% afriških moških, rdeče-zeleno slepoto.

 

  • Odstotek žensk, ki imajo barvno slepoto, je pod 1% prebivalstva; za žensko, da je barva slepa, mora veljati, da ima oba barvno slepega očeta in mati, ki je sama nosilec gena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja