Svetovni dan boja proti AIDSu

Prvi dan decembra obeležujemo dan boja proti AIDSu.

AIDS ali sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti povzroči izčrpanost imunskega sistema zaradi okužbe z virusom HIV. Okužbo z virusom lahko obvladamo, nadziramo, vendar ni ozdravljiva, prav tako ne obstaja preventivno cepivo proti virusu. Virus HIV se prenaša z neposrednim stikom sluznice ali krvi s telesnimi tekočinami (krvjo, spermo, nožničnim izcedkom, pred semensko tekočino in materinim mlekom). Do prenosa pride pri transfuzijah krvi, uporabo okuženih igel, med nosečnostjo, rojstvom, dojenjem, z nezaščitenimi spolnimi odnosi (oralni, vaginalni ali analni) ali iz matere na otroka. Leta 2005 je aids zahteval nekje med 2,4 – 3,3 milijona življenj, od tega več kot 570.000 otrok.

OSEBA, KI JE OKUŽENA Z VIRUSOM HIV, NI NUJNO ŽE ZBOLELA ZA AIDSom.

Okužba z virusom HIV poteka v 4ih fazah in sicer akutna, latentna, ARC faza in šele zadnja faza AIDS, ki jo postavimo pri bolniku, kjer so prisotne sekundarne okužbe in novotvorbe.

Okužba z virusom HIV je prizadela mnogo ljudi, predvsem v manj razvitih deželah, oboleli pa so tudi v Sloveniji. Širjenje okužbe je mogoče preprečiti z ozaveščanjem javnosti o sami bolezni, o tem kako se bolezen prenaša in predvsem o varni spolnosti, saj so prav spolni odnosi najpogostejši način prenosa okužbe. Uporaba kondomov zagotavlja najboljšo zaščito pred prenosom virusa.

Problematična je tudi diskriminacija obolelih za virusom HIV/AIDS, ki jim onemogoča dostojansko življenje po okužbo, zato se oboleli velikokrat zaprejo vase, odrivajo ljudi od sebe, zapadejo v depresijo, čeprav bi lahko z zdravili podaljšali življenjsko dobo in živeli precej kakovostno življenje.

hand-holding-a-red-bow_1232-766

Rdeča pentlja, ki simbolizira dan boja proti AIDSU

 

Bodite/mo osveščeni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja