Vse kar je potrebno vedeti o fibrocistični bolezni dojk

Če ste našli bulico v dojki, še ni nujno, da je rak. Vsekakor pojdite na pregled, vendar ne delajte preplaha prehitro.

Odkritje bulice v dojki lahko hitro vodi do stresa. Sploh zaradi vseh statistik raka na dojki, ki so vse več kot spodbudne.

Vendar niso vse bulice v vaših dojkah rak. Če jo zatipate, obstaja možnost, da imate cisto v dojki. Cista v dojki pomeni, da imate normalno tkivo v prsih, ki je ob dotiku grudasto ali vozljavo. Glede na statistične podatke, je zelo velika verjetnost, da boste med dvajsetim in petdesetim letom ob samopregledih dojk, zatipali cisto. Ciste se pojavijo pri kar 50% žensk in so nenevarne benigne spremembe.

1

Pojav je tako pogost, da se je v medicini prenehalo uporabljati strokovni izraz, ki je fibrocistična bolezen prsi in namesto tega pogovorno uporabljamo kar izraz ciste.

Torej, če najdete vozelj ali bulico, preden skočite na domnevo, da imate raka na dojkah,  se spomnite znanih dejstev o fibrocističnih prsih:

  1. Fibrocistična bolezen dojk je benigna

Morda mislite, da imajo fibrocistične dojke besedo R, napisano po njih. Toda v resnici so ciste benigne, tako da to ne pomeni, da imate raka in tudi ne poveča možnosti za razvoj raka.

 

  1. Najlaže jih boste ugotovili z rednimi pregledi dojk.

Opravljanje rednih pregledov dojk vam omogoča, da poznate svoje prsi, in da lahko ugotovite morebitne spremembe, ne glede na to, ali gre za ciste ali kaj drugega.  Najboljši čas za preverjanje fibrocističnih sprememb je približno teden dni po prvem dnevu vašega ciklusa, ko so se hormoni že vsaj malo umirili.

Obstaja veliko različnih načinov, kako narediti samopregled prsi, vendar je najpomembnejše, da ste temeljiti  s katero koli metodo, ki jo izberete.

  • Stojte pred ogledalom z rokami na bokih.
  • Dvignite roke nad glavo, medtem ko iščete spremembe v ogledalu. Poiščite asimetričnost, rdečico, zatemnitev, izpust ali druge sumljive vizualne namige.
  • Lezite na hrbet in potipajte vsak del prsi, iščite grudice in neznane spremembe tkiva. Iztegnite roko, ki je na isti strani kot prsi, ki jih preiskujete. Z nasprotno roko trdno položite prste na tkivo dojke in krožite.
  • Vstanite ali sedite in ponovno preverite svoje prsi, tako kot ste naredili v 3. koraku.

Če najdete kakšno spremembo ali kaj sumljivega, se pomirite in takoj obvestite svojega zdravnika. Ne glede na prisotnost ali odsotnost fibrocističnih prsi ali tveganje za nastanek raka dojke je pomembno, da redno opravljate tudi mamografije, kot vam je priporočil vaš zdravnik. Večina žensk bi morala začeti letne mamografije pri starosti od 40 do 45 let. Ženske z velikim tveganjem za raka dojke – zaradi družinske anamneze, stanja dojk ali drugega razloga – morajo prej in / ali pogosteje začeti s pregledovanjem. Pogovorite se z zdravnikom, o vaših prsih.

 

  1. Navadno ne povzročajo simptomov.

Večina žensk s fibrocističnimi prsmi ne doživlja simptomov. Včasih je stanje tako zanemarljivo, da nekatere ženske sploh ne vedo, da so ciste tam, dokler se ne pojavijo na rentgenskem pregledu ali samopregledu dojke

 

  1. Običajno ni potrebno zdravljenje

Če imate neškodljive prsne ciste, ki so samo tam, ne da bi vas preveč motile. Vaš zdravnik najverjetneje ne bo ukrepal proti njim. Ampak, če postanejo prevelike ali preveč boleče, da bi jih ignorirali, jih lahko kirurško odstranite.

 

2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja