Zobni vsadki in estetika nasmeha

Zobni vsadki in estetika nasmeha

Avtorica: Natalija Sakelšek
Sogovornik: Dr. Nenad Klasić, dr. dent. med., strokovnjak čeljustne kirurgije, visoko frekventen implantolog.

dental-art-studio3

Manjkajoče zobe danes v glavnem nadomeščamo kirurško in protetično. Kirurško se vgradijo zobni vsadki, na katere se namesti protetična konstrukcija (prevleka, most). Vedno več pacientov pa si poleg funkcije želi hkrati zagotoviti estetiko nasmeha. Predvsem pa, da bodo zobni vsadek nosili še mnogo let brez komplikacij.

Pogovarjala sem se z zobozdravnikom in strokovnjakom čeljustne kirurgije Dr. Nenadom Klasićem iz Dental ART Studia v Zagrebu, ki mi je povedal več o lastnostih, ki jih imajo zobni vsadki. 

Dr. Klasić, ste priznani estetski zobozdravnik in strokovnjak čeljustne kirurgije. Kakšno rešitev lahko naredite pacientu, ki nima zob na vidnih mestih in želi brezkompromisno rdeče-belo estetiko? (dlesen-zob)?

V naših zobozdravstvenih ordinacijah opravljamo vse storitve na najvišjem kakovostnem nivoju estetike. Zato imamo znanje, izkušnje, materiale in tehnologijo. Vse zobozdravstvene storitve so narejene, da zagotavljajo naraven in mladosten nasmeh. Zobni vsadki iz titana žal niso estetski material, kar se pacienti zavedajo. Skrbi jih, da ne bodo imeli po tem, ko bodo imeli zobni vsadek vgrajen in spojen s kostjo, temen podton med prevleko in dlesnijo. V ta namen koristimo posebno tehniko in cirkonijev material za opornik ter prevleko. Implanto-protetična oskrba na fronti (sprednji zobje) se lahko izkaže za najtežjo, sploh, kadar je več manjkajočih zob, ki naj bi jih nadomestili zobni vsadki. Potrebno je vedeti, da zobni vsadki nimajo tako dobre oblike kosti kakor zob. Pacientom s tako problematiko zato naredimo povsem individualiziran postopek, kjer naredimo storitve, s katerimi lahko z največjo gotovostjo uresničimo njihova realna pričakovanja. Kot omenjeno, vgrajen zobni vsadek nadgradimo s protetičnim opornikom in estetsko prevleko.

 

Na tržišču so poleg titanskih tudi keramični zobni vsadki. Ugotovila pa sem, da se praktično ne uporabljajo. Mi poveste več o tem.

Titanski zobni vsadki so na trgu več kot trideset let. Izkazali so se za biokompatibilne in v naši ordinaciji potrjujemo uspešnost, ki jo zagotavlja proizvajalec, v našem primeru Mis. Keramični zobni vsadki so se pojavili kot estetska opcija, predvsem, kadar so zobni vsadki potrebni v estetski coni, to je zgoraj na fronti. Eliminirajo namreč sivino (temen rob), ki se lahko ob dlesni pojavi, v kolikor pride sčasoma do resorpcije kosti ali recesije gingive. Žal pa se keramični zobni vsadki niso izkazali za trajne in čvrste kakor titanski. Zanje tudi ni doživljenjske garancije proizvajalca. Titanski zobni vsadki se zato vgrajujejo z razlogom, ki je klinične narave. V naših ordinacijah se keramični zobni vsadki ne koristijo, uporabljamo pa keramične opornike ter protetiko, s katero lahko naredimo lep in naraven nasmeh, to je rdeče-belo estetiko.

implantat

 

Ali lahko zobni vsadki povzročajo alegrijo?

Alergija na titan ne obstaja, zato zobni vsadki niso alergen. Na odvračanje vsadka vpliva mnogo faktorjev, ki so povezani s stanjem organizma. Za zobni vsadek je potrebna dovolj gosta in trdna kost, cirkulacija, vitamin D in kalij, higiena ustne votline… Pogoj, da zobni vsadek postane tretji zob je ravno v tem, da se sprime s pacientovo kostjo, zato je zdravstveno stanje pacienta važen pogoj.

 

Kakšno garancijo imajo zobni vsadki?

Doživljenjske garancije nimajo vsi zobni vsadki, temveč jo imajo samo veliki in preverjeni proizvajalci, kot so Mis, Anklos, Straumann in drugi. Garancija velja za zobni vsadek, to je za titanski del, ki se kirurško vgrajuje v čeljustno kost.  Garancija na operacijo ne obstaja, saj je vsak organizem biološki medij, ki reagira individualno (kot pri drugih posegih).

 

Dr. Klasić, najpogosteje zobne vsadke vgrajujete. Kako pa poteka kirurška odstranitev zobnega vsadka iz kosti?

To je lahko zelo komplicirano in pomeni travmo za kost. Operacija, pri kateri je zobni vsadek potrebno odstraniti, ima vpliv na splošno stanje obraza in profila. Tu je resnično potreben dober čeljustni kirurg.V izogibanje takim situacijam svetujem, da se pacienti, ki imajo manjkajoče zobe in bodo opravili implantiranje, za poseg odločijo pri izkušenemu kirurgu. Komplikacije, ki jih imajo zobni vsadki lahko nastanejo tudi zaradi nepravilne vstavitve. Za zobni vsadek je značilno, da se čvrsto sprime s kostjo, zato se ga vgrajuje na točno določeno mesto s kirurške in protetične (ortopedske) perspektive.

 

Nenad naročanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja