Zobobol – Zobna gniloba, vnetje živca, občutljivost zob

Zobobol

ZOBNA GNILOBA (KARIES) IN ZDRAVLJENJE

Zobna gniloba ali zobni karies je bakterijsko uničevanje enega ali več zob, ki se v primeru nepravočasnega zdravljenja, razširi po koreninskem kanalu do živca in povzroča vnetje in bolečino.

V kolikor občutite bolečine v enem zobu ali v več zobeh in na dlesnih nasploh, nemudoma obiščite zobozdravnika.

Karies

ZOBOBOL ALI VNETJE ZOBA

Vnetje zoba

Zobje so živi del organizma in so stalno izpostavljeni škodljivim dejavnikom. Primarno na stanje zob vpliva prehrana, v kateri je preveč sladkorja, nato želodčna kislina in PH sline ter neredna in neustrezna higiena zob.

Najpogosteje ljudje utrpijo vnetje zoba zaradi nerednih obiskov zobozdravnika. Najbolj pogosto občutijo ljudje zobobol kot ponavljajoče napade in utripajoče bolečine ter občutljivost zoba na mrzlo in vroče.

Bolečina se pri vnetju zoba pojavi v intervalih ali pa traja več minut, tudi neprekinjeno. Obisk zobozdravnika je nujen.

ZOBNI ŽIVEC

Ko zobozdravnik na pregledu ugotovi že bolj napredno zobno gnilobo, se je najbrž vnel zobni živec (pulpa). Zobozdravnik bo odstranil zobno gnilobo in/ali zobno zalivko.

Če je pri terapiji odkrit zobni živec, bo za rešitev zoba potrebno zdravljenje koreninskega kanala. V kolikor je zobobol naredil preveliko obolenje, ki ni ozdravljivo, bo moral zobozdravnik zob v celoti izdreti.

Če zobni živec ni vidno odkrit, bo zobozdravnik skušal ublažiti napade vnetje zoba z začasno zalivko, v kateri je močno zdravilo.

Zdravljenje lahko traja nekaj tednov, na podlagi odziva zdravljenja se zobozdravnik odloča o nadaljevanju terapije s trajno zalivko ali o izdrtju zoba.

Zobni živec

ZOBOBOL PO PLOMBIRANJU

Zobobol po plombiranju

Povsem normalna je občutljivost zoba pri ugrizu in na vroče in mrzlo po globokem plombiranju.

Na to vas opozori zobozdravnik pred posegom. Zobobol tega vzroka ima za posledico ostro bolečino, ki traja nekaj sekund, nato pa izgine.

V primeru, da je intenziteta bolečine večja in po nekaj dneh zobobol ne preneha, je vzrok v nepreklicni okvari zobnega živca.

Zobni živec zdravi zobozdravnik z zdravili ali izdrtjem zoba.

V kolikor je posledica zobobola previsoka zalivka, vam jo bo zobozdravnik po potrebi popravil.

POČEN ALI ZLOMLJEN ZOB

Zobobol se pojavi v primeru počene zalivke, počenega in zlomljenega zoba in v primeru nepravočasnega zdravljenja napreduje do okvare zobnega živca. Na prizadeti zob vam bo zobozdravnik namestil zobno prevleko, po potrebi pa vam bo primarno saniral zobni kanal.

V primeru, da je zob počen pregloboko, ga bo moral zobozdravnik izdreti.

Zlomljen zob

ZOBOBOL NA SLADKO-KISLO IN VROČE-MRZLO

Zobobol po sladoledu

Najbolj pogosta oblika zobobola se izrazi pri ljudeh kot občutljivost na sladko, kislo, vroče ali mrzlo.

Boleči zobje tega vzroka se doma rešujejo z zobnimi pastami, ki zmanjšajo občutljivost.

Zobozdravnik vam lahko tudi premaže sklenino s fluorjem ali premaže občutljiv del korenine s posebnim lepilom.

Zobobol lahko povzroči tudi kutno vnetje sinusov, zaradi katerega zgornji zadnji zobje bolijo in so pri grizenju občutljivi.

Zobozdravnik vam bo svetoval nadaljnje zdravljenje pri zdravniku.