Cross linking – STOP keratokonus

Cross linking

Cross linking je nova oblika zdravljenja ali metoda s katero se uspešno zdravi keratokonus. Izkazala se je za edino metodo, ki zaustavi napredovanje keratokonusa. Cilj posega Cross Linking je povečati stopnjo mreženja ali povezovanja kolagena v roženico, da bi se ponovno vzpostavila zadovoljiva stabilnost. Ker je keratokonus napredovalna bolezen roženice, je najbolj pomembno, da jo po diagnostiki zdravite nemudoma. Cross linking zaustavi keratokonus in ne more izboljšati stanja za nazaj. Takojšnje ukrepanje pogoj, če želite keratokonus ustaviti in s tem preprečiti naraščujoče poslabšanje vida.

poglej-fotogalerijo
Opis posega
Opis posega

Cross linking v Specialni bolnici za oftalmologijo Svjetlost, Oddelek za roženico

V kliniki Svjetlost imajo specialen oddelek za roženico, na kateremu pacientu osebje in kirurg opravijo najbolj natančne meritve roženice ter načrtujejo cross linking po najmanjših definicijah očesa.

Keratokonus je redka očesna bolezen, ki pa ima za človeka ogromen vpliv na vid. Vid se namreč konstantno slabša, oseba pa to prevečkrat pripisuje naraščanju dioptrije. Spregled keratokonusa je lahko značilen na okulističnih pregledih za očala ali kontaktne leče, kjer so meritve površinske. Keratokonus napreduje, je bolezen, zato je njegovo odkritje važno čimprej, v zgodnji dobi. S cross linkingom bolezen samo ustavljamo.

Klasične metode zdravljenja keratokonusa so uporaba poltrdih kontaktnih leč, intrakornealni prstani, lamelarna keratoplasika in transplatacija roženice. Metode zdravijo posledice keratokonusa in ne vzroka te napredovalne bolezni.

Cross linking je nova metoda zdravljenja keratokonusa, ki se je izkazala za edino, ki zaustavi keratokonus. Cilj s posegom Cross Linking je povečati stopnjo mreženja ali povezovanja kolagena v roženico, da bi se v roženici ponovno vzpostavila zadovoljiva stabilnost. Po kirurški obravnavi se ne spreminja transparentnost roženice.

10492264_681065565302777_3546486404202141535_n

 Vam dioptrija narašča in vedno slabše prenašate kontaktne leče? Pokličite nas na 041 980 950 za pomoč pri vprašanju ali imate keratokonus.

Najsodobnejši operacijski pristop za zdravljenje bolezni roženice

Cross linking je zaključen, ko kirurg po proceduri namesti na roženico mehko kontaktno lečo, ki deluje zaščitno za oko. Na očesu jo pacienti nosi teden dni po posegu. Prvi dan po posegu lahko ima pacient bolečine, kar je poledica zaraščanja epitelija preko prostega roženinega živčevja. Bolečine se lahko blažijo z uporabo kapljic za oči in s protibolečinskimi tabletami. Končen rezultat cross linkinga se lahko pričakuje po treh mesecih. Pacienti v Svjetlosti imajo vrhunske pooperativne rezultate vida.

Cross linking je bil prvič izvajan leta 1988. Glede na dosedanje rezultatov tega postopka, se je do danes za poseg odločilo na tisoče pacientov, ki lahko pričakujejo stabilizacijo roženice, saj poseg povzroči močno povezovanja vezivnega tkiva roženice. Klinične izkušnje do sedaj kažejo, da cross linking preprečuje nadaljno razvojno bolezensko stanje keratokonusa in je v večini primerov dosegel izboljšanje v nepravilni zakrivljenosti roženice. V kliniki Svjetlost se cross linking izvaja z najboljšimi postopki, inštrumenti in materiali v svetovnem merilu.

Po cross linkingu so lahko v prvih dneh po operaciji javijo pordelost oči, srbenje, pekoč občutek, zamegljen vid in zaslepljenost na močni svetlobi. Pojavi so prehodne narave in so posledica celjenje epitelija z živčno funkcijo roženice.

Klinika Svjetlost

Zaupajte nam svoje oči. V Specialni bolnici Svjetlost se na oddelku za roženico izvajajo najsodobnejši operativni pristopi cross linkinga, ki zanesljivo ustavijo vaš keratokonus. Oskrba vašega vida je na svetovnem nivoju.

Kandidati
Kandidati

Kandidati za cross linking

Kandidati za cross linking so pacienti, ki imajo keratokonus v začetni fazi in pacienti, ki se soočajo z napredovalnim keratokonusom. Pogoj za pristop na cross linking je dovolj debela roženica. Pacienta najprej detajlno pregleda očesni kirurg v kliniki Svjetlost na specialnem oddelku za roženico. Najbolj natančna možna diagnostika potrdi domnevo o keratokonusa, stanju bolezni in primernosti za cross linking. V kliniki Svjetlost so  tehnološko vodilno opremljeni in so uspešni v odkrivanju najbolj zgodnjega keratokonusa ali začetne faze degeneracije roženice.

Keratokonus je napredovalna bolezen roženice. Zdravite jo takoj! S cross linking posegom keratokonus ustavimo, zato je pomembno zdraviti bolezen takoj po odkritju.

10462454_684134104995923_1661310394594210373_n

Priprava

Pacienta se detajlno pregleda, da se z gotovostjo potrdi keratokonus in stopnja bolezni. Po pregledu ima pacient razgovor z očesnim kirurgom, ki bo pacientu pojasnil vse o bolezni in mu predstavil poseg. Po pregledu lahko pacient opravi cross linking, pavza pregled-poseg ni potrebna.

Potek
Potek

Cross linking je ambulanten poseg, ki se opravi v operacijski dvorani v kliniki Svjetlost, na oddelku za roženico. Poseg se izvede s pomočjo anestetika v obliki kapljic za oči in je neboleč. Očesni kirurg deloma odstrani epitelij roženice, ki okrepi širjenje tkiva, tkivo pa je pripravljeno na zračenje z UVA žarki. V časovnem intervalu dveh minut uporabi kirurg dve do tri kapljice riboflavina, ki absorbira UV sevanje in deluje kot fotosenzibilizator za ustvarjanje reaktivnega kisika. Pri tem se 90% UV-sevanja absorbira v roženici, tako da ni nevarnosti za lečo oziroma mrežnico očesa. Čas sevanja je okoli 30 minut, pacient v proceduri leži na hrbtu, njegov pogled je usmerjen v ciljno svetlobo. Zaradi uporabe anestetičnih kapljic za oči, je cross linking popolnoma brez bolečin za pacienta.

Okrevanje

Poseg cross linking izvaja visoko usposobljeni kirurg v kliniki Svjetlost okoli 40 minut, takoj po postopku pa kirurg v pacientovo oko namesti mehko kontaktno lečo za zaščito. Dan po posegu se pacienta kontrolno pregleda, kontaktno lečo pa kirurg odstrani na kontroli teden dni po cross linkingu.

Več informacij

VEČ INFORMACIJ O OPERACIJI

Trajanje posega: s pripravami približno 40 minut.
Bolečina: poseg brez bolečin. Blage do zmerne bolečine po posegu.
Okrevanje: končen rezultat se pričakuje po 3 mesecih.
Kontrolni pregled: drugi dan po posegu, kasneje v dogovoru z operaterjem.
Lokacija: Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost, oddelek za roženico in refrakcijsko kirurgijo, Heinzelova 39, 10000 Zagreb.

cena posega

Cena posega:

-cross-linking: 790, EUR/oko
narocanje

Naročanje:

kontakt happymed 041 980 950
kontakt happymed info@happymed.si
IMAŠ ŠE KAKŠNO VPRAŠANJE? KONTAKTIRAJ NAS ALI PREBERI NAJPOGOSTEJE ZASTAVLJENA VPRAŠANJA