6 dnevnih navad, ki so tako nezdrave kot kajenje

Ne kadite? Torej pomeni, da živite zdravo življenje? Ne veselite se prehitro, vsak dan prihajajo nove študije, ki ugotavljajo, da so marsikatere navade prav tako škodljive kot kajenje. Kot naprimer celodnevno sedenje, uživanje preveč maščob itd.

Sledečih 6 navad vas izpostavlja podobnim nevarnostim kot kajenje. Na srečo, jih lahko odpravite veliko hitreje kot kajenje.

Navada številka 1: Celodnevno sedenje

Tudi če telovadite redno, je celodnevno sedenje oziroma sedenje v dolgih intervalih za mizo, v avtu in drugje zelo škodljivo in povezano z mnogimi zdravstvenimi težavami. Študije Health Services-Cancer Care v Kanadi, so pokazale, da je neaktivnost povezana z 160.000 primeri raka na dojkah, črevesju, prostati in pljučah, vsako leto.

Navada številka 2: Prehrana s preveč sira in mesa

Živalske beljakovine so bogate z IGF-1, hormonom, ki pospešuje rast rakavih celic. Študije univerze v južni Kaliforniji so pokazale, da so ljudje, ki so zauživali veliko mesa v srednjih letih življenja, štirikrat pogosteje obolevali za rakom, kot ljudje, ki so imeli manj živalskih beljakovin v prehrani.

Preveč sira in mesa ni zdravo za telo.

Preveč sira in mesa ni zdravo za telo.

Navada številka 3:  Kuhanje na zemeljski plin

Kuhate na zemeljski plin? Potem dobivate dozo ogljikovega monoksida, dušikovega dioksida in formaldehida vsakič, ko pripravljate obrok. Istih treh nevarnosti, ste deležni tudi pri pasivnem kajenju.

Zemeljski plin vsebuje škodljive primesi

Zemeljski plin vsebuje škodljive primesi

Navada številka 4: Uporaba napačnih olj pri kuhi

Tudi če uporabljate indukcijski ali električni štedilnik, še ne pomeni, da ste popolnoma zaščiteni pred nevarnostim. Če olje (predvsem rastlinsko) segrevate, sprošča aldehide,in policiklične aromatske ogljikovodike, ki so prisotni tudi pri kajenju.

Navada številka 5: Uporaba solarija

Nedavna raziskava v Journal of American Medical Association ocenjuje, da  sončenje v zaprtih prostorih povzroča približno 420.000 primerov kožnega raka v ZDA vsako leto. Kajenje, v primerjavi povzroča 226.000 primerov pljučnega raka.

Navada številka 6: Premalo spanja

Kronično pomanjkanje spanja povzroča visok pritisk, srčne napade, kapi, debelost in mnogo drugih zdravstvenih težav. Študije so pokazale, da pomanjkanje spanja (vsaj 6 ali 7 ur na noč se smatra kot primerna količina spanca) povišuje smrtost ljudi primerljivo kot kajenje.

 

Premalo spanja ni priporočljivo

Premalo spanja ni priporočljivo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja