DIABETES IN DENTALNI PROBLEMI

NADZORUJTE SLADKORNO BOLEZEN, DA BOSTE OBDRŽALI SVOJ NASMEH

Dobro nadzorovana sladkorna bolezen prispeva k zdravju vaših ust. V kolikor sladkorne bolezni nimate pod nadzorom se povečuje tveganje za suha usta, bolezni dlesni, izpadanje zob, glivične okužbe in ker tudi okužbe posledično dvigujejo krvni sladkor, lahko vaša bolezen postane še težje obvladljiva.

Close-up of woman in a dental checkup Free Photo

REDNO OBISKUJTE VAŠEGA ZOBOZDRAVNIKA

Ljudje s sladkorno boleznijo so nagnjeni k okužbi ust in dentalnim problemom. V kolikor so vaši zobje in dlesni zdravi, obiščite svojega zobozdravnika vsaj 2x letno. Zobozdravniku zaupajte, da imate sladkorno bolezen in katera zdravila jemljete Redni zdravniškimi pregledi in strokovno čiščenje  lahko pomaga ohraniti usta zdrava. Zobozdravnika prosite, naj vam pokaže kako kar najbolje skrbite za svoje zobe in dlesni doma.

 

REDNO IN PRAVILNO ŠČETKANJE ZOB

Ščetkanje zob dvakrat na dan, odpravi neprijeten zadah in odstrani bakterije, ki se v ustih nabirajo in lahko povzročijo okužbe. Krtačko držite pod kotom 45°C proti dlesni in nežno ščetkajte naprej in nazaj, spredaj in zadaj na površini zoba – vsaj 2 minuti. Ne pozabite na jezik in dlesni.

Woman holding a toothbrush and a dental mold Free Photo

NITKAJTE VSAK DAN

Ljudje radi pozabljamo na nitkanje, vendar je zelo pomembno, saj doseže predele kamor zobna ščetka ne doseže in odstrani bakterija iz predelov, kjer mislimo, da jih ni.

 

4 KORAKI ZA PREVENTIVNO ZAŠČITO (za zdrava usta in kontrolo diabetesa)

  • Jejte zdravo prehrano
  • Ne kadite.
  • Bodite na tekočem z vašo boleznijo (zdravila, napredek)
  • Redno obiskujte zobozdravnika.

 

ZNAKI, DA IMATE DENTALNI PROBLEM

Diabetes povečuje tveganje za dentalne probleme, saj namreč zmanjšuje zmožnost telesa za boj proti bakterijam v ustih. Visok krvni sladkor spodbuja bakterije, da rastejo in povzročajo bolezni dlesni. Morda imate bolezni dlesni, če se srečujete z naslednjimi težavami:

  • Rdeče, boleče, krvaveče ali otekle dlesni,
  • razmajani zobje,
  • kroničen slab zadah,
  • nepravilen ugriz.

V kolikor se srečujete s katerim izmed znakov, nujno obiščite svojega zobozdravnika.

 

Menite, da mu ne morate zaupati, ali da ni primeren za vaše težave? Pokličite nas 041 980 950, naš zobozdravnik dr. Nenad Klasić je specialist na področju dentalne medicine in vam bo znal svetovati in se skupaj z vami boriti za zdravje vaših ust.

Nenad naročanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja