Dilema- Zobni implantat ali mostiček?

Ste se srečali z izgubo zoba in zobne korenine, sedaj pa bi želeli zobno vrzel kakovostno zapolniti? Za vas obstajata dve rešitvi- zobni implantat ali mostiček na zobeh. Oglejmo si razlike in kakšne koristi in posledice ima za vas posamezna rešitev.

Endodontija

Izgubljen zob s korenino

Izguba zoba je zdravstvena in lepotna napaka. Povzroči spremembo v čeljusti, ki je žvečen organ in spremeni videz nasmeha. Zobje so velika naravna danost, kar se izkaže takoj, ko izgubimo zob s korenino. Nadomeščanje takih zob pa ima številne zdravstvene koristi, pomembno je, da zobe nadomeščamo zelo kmalu po izgubi. S tem preprečimo, da se položaj preostalih zob ne spreminja in posledično ne spremeni  ugriz, kar lahko povzroča nove probleme v ustih.

Zobni implantat ali mostiček

Ko zobozdravnik ali čeljustni kirurg izdre tudi zobno korenino, predlaga pacientu reševanje problematike z dvema metodama. Prva je operativni poseg z vgradnjo implantata in nadomestitev z individualnim zobom, druga pa je ureditev vrzeli z zobnimi prevlekami, to je mostičkom, pri kateri se za namestitev brusijo pacientovi zobje. Medtem ko je zobni implantat maksimalna funkcionalna in do sosednjih zob nevtralna rešitev, je zobni mostiček kozmetična rešitev, ki ima določene naloge, pri metodi pa posegamo v naravne pacientove zobe, ki s tem postanejo nesamostojni zobje.

Zobni implantat ima naslednje lastnosti in omogoča:

 • vgrajevanje globoko v čeljustno kost, kjer nadomesti zobno korenino,
 • popolna spojitev s kostnim tkivom- zobni implantat se obnaša kot zobna korenina,
 • nadgrajevanje z močnimi oporniki za prenašanje žvečilnih sil,
 • oporniki v klasičnih in estetskih izvedbah,
 • cirkonij keramične/polno keramične/metalno keramične zobne nadomestitve,
 • vrhunski estetski pristop z modernimi materiali za rdeče-belo estetiko (dlesen-zob)
 • dobro ustno higieno, vključno z nitkanjem.
 • brezskrbno in neboleče žvečenje, saj zobni implantat prenaša vse žvečilne sile,
 • trajno rešitev.

Zobni mostiček pa ima sledeče karakteristike:

 • zunanja namestitev zobnih prevlek,
 • za namestitev je potrebno brušenje sosednjih zob, ki s tem postanejo nesamostojni zobje,
 • omogoča dobro kozmetično reševanje,
 • izdelava iz cirkonij keramičnih/polno keramičnih/metalno keramičnih in drugih materialov,
 • zadržuje sile sosednjih zob in s tem skrbi za lego zob,
 • omogoča relativno dobro ustno higieno,
 • žvečenje je lahko boleče,
 • menjava mostička je običajna na 10 let ali manj.

Pacienti, ki izberejo zobni implantat, izberejo trajnejšo storitev. Izguba zob s starostjo narašča, zato je pomembno, da ohranjamo svoje zobe zdrave do pozne starosti. Z brušenjem svojih zob, kot je to potrebno za mostiček, uničujemo svoje dragocene zobe, kar je za paciente pogostokrat psihološko travmatična izkušnja, ki jo kasneje obžalujejo. Zobni implantat s svojo vsebino in produkcijo ne posega v sosednje zobne enote. Zato je ta metoda boljša in jo je potrebno razumeti tudi stroškovno temu primerno- saj je rešitev trajna. Mostiček je lahko dobra rešitev, kadar ima posameznik zobe neprijetnega videza in bi želel poleg manjkajočih zob estetsko urediti tudi preostale zobe. Vsekakor pa bo pravo mnenje o reševanju manjkajočih zob podal usposobljen zobozdravnik.

Posvetujte se z zobozdravnikom

Zobozdravnik vam bo svetoval najbolj primerne rešitve za vašo problematiko in vas po potrebi usmeril k usposobljenemu čeljustnemu kirurgu na zobni implantat. Pomembno je poznati vse vidike posamezne rešitve, saj o postopkih na svojih zobeh soodločate, s tem pa za zdravje svojih zob sprejemate odgovornost.

Več o oskrbi z zobnimi implantati preberite na povezavi: https://www.happymed.si/zobnivsadki/. Več o oskrbi z zobnimi prevlekami in mostički preberite na povezavi: https://www.happymed.si/zobna-protetika/.

Izvedite rešitve za vaš nasmeh

V želji, da vam pomagamo razumeti in spoznati, kaj vaš nasmeh potrebuje, smo za vas pripravili možnost brezplačnih pregledov in posvetov z zobozdravnikom Dr. Nenadom Klasićem, v Dental ART Studiu v Zagrebu. Prijavite se sedaj in se o ureditvi nasmeha odločajte informirani! Rezervirajte svoj termin s klicem na 041 980 950, 040 481 233 ali pisno na drklasic@happymed.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja