KAKO« ZDRAVA« JE SLOVENIJA? Razkrivamo velike zmagovalce in poražence glede zdravja v EVROPI!

Spletna stran Treated.com (online zdravstvene storitve) je ocenila vsak narod v Evropi s točkovnim sistemom, da bi ugotovila, kateri narod je najbolj zdrav. Merila so bila naslednja: zdravsteni izdatki na osebo, bolniške postelje na osebo, pričakovana življenjska doba človeka ob rojstvu, onesnaženost zraka, število zdravnikov, stopnja debelosti, stopnja ljudi s prekomerno težo, stopnja dnevnih kadilcev in količina zaužitega alkohola. Opazili so veliko povezanost med konzumacijo alkohola in nizko pričakovano življenjsko dobo prebivalcev.

Najboljše države po kriterijih raziskave (vir: http://www.dailymail.co.uk/health/)

Najboljše države po kriterijih raziskave (vir: http://www.dailymail.co.uk/health/)

 

Najbolj “zdrava” država v Evropi naj bi bila Norveška, medtem ko Turčija spada med najmanj zdrave, čeprav je stopnja konzumacije alkohola najnižja.  Slovenija je po njihovih merilih pristala na 24. mestu od 41 držav v raziskavi, nekateri rezultati pa so vseeno zaskrbljujoči.  Predstavljeni so v spodnji tabeli.

Rezultati držav (vir: http://www.dailymail.co.uk/health/)

Rezultati držav (vir: http://www.dailymail.co.uk/health/)

Če na kratko povzamemo rezultate Slovenije v primerjavi z ostalimi državami, ugotovimo, da so izdatki za zdravstvo izraženi v dolarjih nekje na spodnji polovici, saj Luksemburg krepko zmaga s 6518$, medtem ko Slovenija nameni samo 2595$ na osebo. Pri številu bolniških postelj Slovenijo najdemo nekje na sredini z 455 posteljami na 100.000 prebivalcev. Po številu zdravnikov spadamo med države z najnižjim številom in sicer z 263. zdravniki na 100.000 prebivalcev, kar pa niti ne preseneča, saj je splošno znano, da tega kadra pri nas primanjkuje.  Tudi pričakovana življenjska doba prebivalstva z 77,83 leti je nekje na zlati sredini. 21% prebivalstva uvrščamo v kategorijo debeli, kar 58,8% prebivalstva pa ima prekomerno težo, kar nas uvršča v primerjavi z ostalimi evropskimi državami  zopet nekje na sredino. Pri onesnaženju lahko rečemo, da spadamo v spodnjo polovico in s tem med bolj onesnažene države v Evropi po kriterijih uporabljenih v tej raziskavi.  Najbolj zaskrbljujoč podatek te raziskave je, da spada Slovenija med države, kjer spijejo več kot 10 litrov alkohola na osebo v enem letu, in sicer kar 10,9 litra na osebo v enem letu, kar je precej visok znesek. Za primerjavo lahko vidimo, da v Turčiji spijejo samo 2,4 litra na osebo, tako malo vrednost pa lahko pripišemo veroizpovedi. Glede na to raziskavo smo med državami kjer je manjša stopnja kadilcev, saj z 20,2% predstavljamo države, kjer je stopnja kajenja nižja. Glede na vse podatke lahko vidimo, da je Slovenija resnično nekje v zlati sredini zdravja. Nas veseli kajne?

 

Povzeto po: http://www.dailymail.co.uk/health/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja