Občutljivost zob po plombiranju

Avtorica: Natalija Sakelšek, svetovalka za zdravstvene storitve

Sogovornik: Nenad Klasić, dr. dent. med., Dental ART Studio Zagreb

 

Po plombiranju zob, še zlasti, ko zobozdravnik uporabi kompozit, je lahko značilna občutljivost zob. Nekateri imajo po plombiranju tudi bolečine v zobu. Čeprav občutljivost zoba največkrat popusti, pa je lahko v določenih primerih razlog za takojšen obisk zobozdravnika.

Znaki občutljivosti

Najpogosteje se zobje z bolečino odzovejo ob uživanju mrzle pijače in hrane ter med žvečenjem hrane. Značilno je, da je bolečina v zobu intenzivna in kratka ter preneha, ko odstranimo vzrok. Če je bolečina prisotna stalno, morate zobozdravnika obiskati nemudoma.

občutljivost zob

Kaj lahko naredite, ko so vaši zobje po plombiranju občutljivi?

Najboljše, da zobozdravnika o občutljivosti zoba obvestite nemudoma. Plombiran zob rabi nekaj časa, da se umiri, vendar največ dva tedna. Največkrat bi morala občutljivost prenehati v nekaj dneh. Kadar je ob občutljivosti prisotna bolečina, pa obiščite zobozdravnika nemudoma. Pregledal vam bo ugriz, saj obstaja verjetnost, da je zobna zalivka narejena previsoko. Ta povzroča pritiske pri žvečenju, ki sčasoma povzroči, da je zob še bolj občutljiv. Zobozdravnik naj vam pogleda tudi status živca. V primerih, ko je zalivka velika, lahko zobni živec zaradi pritiska odmre in boste potrebovali oskrbo zobnih kanalov. Enako velja za pregloboko zalivko, ki vznemirja zobni živec in mu s pritiski povzroča stalno travmo.

Je lahko občutljivost zoba trajna?

Po plombiranju je občutljivost zoba običajen pojav. Zobozdravnik izdela zalivko na anesteziranem zobu. Ko lokalna anestezija popusti, je seveda zob boleč in občutljiv. Bolečina popusti v nekaj dneh, še posebej hitro pa, ko pacient na tem zobu nekaj dni ne žveči ali grize. Kadar občutljivost zob ne mine v dveh tednih ali najkasneje v mesecu dni, je verjetno čas za zobne kanale. Včasih je bolezen ali poškodba zoba obsežnejša od običajne in mora zobozdravnik narediti veliko zalivko. Taka zalivka je blizu živca, kar lahko sčasoma privede do trajne senzibilnosti. V kolikor lahko posameznik občutljivost oskrbi z zobno pasto in mehko zobno ščetko, bo z zobno zalivko zagotovo živel znosneje. Še vedno pa je najbolje, da stanje preveri zobozdravnik, ki se bo odločal za morebitne ukrepe.

Plombiranje zoba

Vedno poskrbite, da vam zobozdravnik po namestitvi zobne zalivke preveri ugriz in s tem ugotovi ali je zobna zalivka narejena previsoko. Zobozdravnik bo uporabil posebne lističe, s katerimi bo videl, na katerih koncih je zalivka previsoka. Previsoka zobna zalivka namreč ob vsakem ugrizu povzroča bolečino, ki sčasoma postane hujša in vpliva na zobne kanale.

Zanimivo je, da so zobje lahko občutljivi tudi kadar naredimo pacientu menjavo amalgamskih zalivk s kompoziti. Čeprav pacient nima kariesa in mu kompozit povsem zatesni zob, bo le-ta še nekaj časa občutljiv na mrzlo, na žvečenje in lahko celo na dotik. Občutljivost preneha v teh primerih najkasneje v dveh tednih.

Z rednimi obiski zobozdravnika skrbite za pravočasno odkritje bolezni zob in obzobnih tkiv. Na ta način lahko zobozdravnik rešuje karies na način, da odstrani manj manj biološkega tkiva z zoba. Če se odpravljate k zobozdravniku na odstranitev amalgamskih zalivk, pa se ne ustrašite, v kolikor vas bodo zobje po plombiranju s kompoziti še nekaj dni skeleli. To je normalen pojav in je prehodne narave.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja