Ortodontsko zdravljenje pri 43. letih

Vprašanje:

Pozdravljeni,

Na vas se obračam, ker sem videla, da nudite posebej ugodne cene za moderne zobne aparate. Zanimam se za ortodontsko zdravljenje in me zanima, če sem za zobni aparat sploh primerna. V preteklosti sem izgubila tri svoje zobe spodaj levo zadnja dva in desno predzadnji zob. Po izgubi sem namesto dveh zob nosila 10 let mostiček na štirih zobeh, ki sem ga lani zamenjala z zobnimi vsadki, imam še en zobni vsadek, ki se je vgradil dva meseca po puljenju zoba. Zadeva je, da so moji zobje v vsem tem času izgubili pravilno lego, pomaknili so se mi v desno stran in zadeva je problematična tudi zaradi vse bolj slabega ugriza. Ker imam svoje zobe zelo lepe in bele, bi jih vsekakor želela urediti brez vsakega brušenja in invazivnosti. Menite, da je lahko ortodontsko zdravljenje rešitev za moje probleme z ugrizom in da se lahko poravnajo obe čeljusti, ker imam spodaj že zaceljene zobne vsadke? Bojazen imam tudi zaradi svojih let, stara sem 43 let- ali sem ortodontsko zdravljenje zaradi let že zamudila? Lahko gre zaradi mojih let kaj narobe? Kaj mi svetujete? Hvala.

Nataša

Odgovor:

Spoštovana gospa Nataša,

Ortodontsko zdravljenje se lahko izvaja v katerikoli starosti pacienta- vse dokler ima pacient zobe. Tako je zobni aparat primeren tudi za reševanje vaših zobnih in čeljustnih nepravilnosti. Število odraslih pacientov, to je pacientov starih nad 20. let, ki se odločajo za ortodontsko zdravljenje pri nas, narašča. Mnogi pacienti pa se soočajo s stanji kot so izgubljeni zobje, vgrajeni zobni vsadki in oskrbljeni zobje s protetiko.

Drži sledeče- s staranjem se delitev celic in prekrvavitev kostnega tkiva zmanjšuje, ortodontsko zdravljenje običajno traja dlje, retencija je lahko trajna. Tudi rezultati so zelo odvisni od kompleksnosti stanja, pacient mora imeti realna in ne idealna pričakovanja. Predvsem, ko je zaradi izgubljenih zob izgubil okluzijo (ugriz), kakšna je vaša okluzijska travma, lahko pove ortodont, ko vas pregleda in vam izdela analizo stanja. Skratka, vaše zdravljenje ima cilj vzpostaviti pravilno funkcionalnost in enovitost obeh čeljusti (pravilen ugriz), lego zob, ustvariti pravilen prostor za nadomeščanje zob, z ortodontskim zdravljenjem pa preprečiti nadaljnje propadanje zob. V kolikor je vaša situacija zelo kompleksna, bo terapija potekala interdisciplinarno, pri tem sodelujejo zobozdravnik, ortodont in oralni kirurg. Vsekakor je dobro, da nas kontaktirate za pregled pri ortodontki Mr. Sc. Jelićevi, ki ima bogate klinične izkušnje in znanje za obravnavo situacij, kot je vaša. Pokličite nas na 041 980 950 in se naročite. Pregled je za vas brezplačen.

Prijazen pozdrav!
Natalija Sakelšek, glavna svetovalka v HAPPYMED

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja