Pojav Alzheimerjeve bolezni

Zmanjšajte verjetnost za Alzheimerjevo bolezen

 

Alzheimerjeva bolezen je kronična progresivna nevrodegenerativna bolezen, pri kateri so v ospredju znaki demence.

Pozabljivost, nemir, motnje v presoji in neurejenost, so prvi znaki bolezni. Zanjo je značilna tudi izguba spomina na trenutne dogodke, nezmožnost orientirati se v prostoru in času. Oboleli niso sposobni skrbeti sami zase in pogosto ne prepoznajo svojih bližnjih. Bolezen se navadno začne v starosti, največkrat po 65. letu starosti. Lahko se začne tudi prej, vendar je ta oblika bolezni redkejša.

70% odstotkov vseh oblik demenc predstavlja prav Alzheimerjeva bolezen. Je progresivna in nepopravljiva bolezen.

Zdravila za bolezen, ki ljudi napade v jeseni življenja, še niso odkrili. Lahko pa z zdravili lajšajo posledice bolezni.

street-768589_960_720

Starejši oboleli za Alzheimerjevo boleznijo se velikokrat ne spomnijo svojih bližnjih. Vir: Pixabay

Nova študija, objavljena v septemberski izdaji  American Journal of Geriatric Psychiatry je razkrila, da zdrava prehrana, redna fizična aktivnosti in vzdrževanje normalne telesne teže, zmanjšuje protein v možganih, ki ga povezujejo s pojavom Alzheimerjeve bolezni.

Trije zgoraj omenjeni faktorji so vsesplošno poznani kot varovalo pred demenco. Že v preteklosti je bilo dokazano, da prehrana, gibanje in telesna teža, vplivajo na atrofijo možganov. Toda ta študija je prva, ki je pokazala, da direktno vplivajo na nenormalno rast proteina v možganih pri ljudeh, ki imajo subtilno izgubo spomina.

carrot-1085063_640

Vir: Pixabay

Pomembno je vedeti, pravijo avtorji raziskave,  da je  polovica obolelih za Alzheimerjevo boleznijo povezana z riskantnim življenjskim stilom, kot naprimer – kajenje, fizična neaktivnost, debelost. 10 do 20 procentno zmanjšanje riskantnega stila življenja, bi lahko vodilo do 500,000 manj obolelih za to tragično boleznijo.

 

Prehranjujte se zdravo, gibajte se in pazite na telesno težo, telo vam bo hvaležno, če ne zdaj, pa v prihodnosti.

 

 

 

Povzeto po: http://www.health.com/alzheimers/preventing-alzheimers

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja