Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS)

Pogumno je objavila fotografije britja po obrazu, da bi ozavestila glede PCOS (sindrom policističnih jajčnikov)

 PCOS ali sindrom policističnih jajčnikov je zelo pogost pojav pri ženskah. Posledica te motnje je nastanek cist v jajčnikih in tvorba nezrelih foliklov, ki ne producirajo jajčec, zato je PCOS eden izmed glavnih razlogov neplodnosti.

Ženske s sindromom policističnih jajčnikov imajo povišan nivo moških androgenih hormonov, ki zavirajo tvorbo progesterona in estrogena.  Simptomi PCOS so različni in ne prizadenejo vsake ženske. Najpogostejši pa so sledeči;

  • Povišana telesna teža, ki jo je težko nadzirati.
  • Prekomerna poraščenost (predel brade, zgornja ustnica, trebuh, prsi…)
  • Neznosna želja po sladkem.
  • Neredne menstruacije.
  • Prekomerno pojavljanje aken.
  • Jajčniki prekriti s cistami.
  • Resistenca na insulin.
  • Pigmentni madeži po telesu.

 

PCOS se zdravi s kontracepcijskimi tabletkami, ki vsebujejo hormone s katerimi se hormonsko ravnovesje v telesu popravi. Vendar ne pozdravi že nastale škode, kot je prekomerna poraščenost. Zavedati pa se moramo tudi, da precejšnje število žensk, hormonske kontracepcije ne sme uporabljati oz. ne želi, saj negativno vpliva na njihovo počutje in zdravje.

Življenje ženske, ki ima sindrom policističnih jajčnikov in izrazite simptome je težavno. Postane nezadovoljna s svojim telesom, želi shujšati vendar ji ne uspe, borba s prekomerno poraščenostjo je moreča in drastično vpliva na samozavest. Ljudje pa so splošno premalo ozaveščeni o tej bolezni, ki pesti mnogo pripadnic nežnejšega spola, zato ne razumejo zakaj ima ženska npr. poraščeno brado in je zato mnogokrat deležna posmeha.

Blogerka Tina-Marie Beznec je na avstralsko stran Cosmopolitana delila svojo zgodbo glede PCOS in marsikomu pokazala kakšno je življenje ženske, ki trpi za tem sindromom! Odziv je bil ogromen.

 

pcos

»Pozdravljeni, moje ime je Tina in imam PCOS,« je napisala pogumna Avstralka. »Poleg depresije, anksioznosti, neplodnosti, pridobivanje teže, hormonskega neravnovesja, napihnjenosti, trebušnih bolečin, mozoljev, cist in povečane možnosti za nastanek raka, se mora veliko žensk, vključno z mano, boriti tudi z obraznimi dlačicami. Se sploh zavedate kako neženstveno se počutimo ob tem?«

Kasneje je v objavi napisala, da je fotografijo objavila z namenom ozaveščanja glede PCOS, zdravstvenega stanja, ki doleti ženske. Glede na odziv, deljenje in število všečkov menimo, da ji je uspelo. Bravo Tina.

 

Povzeto po: http://www.health.com/infertility/pcos-blogger-facial-hair

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja