Vitamin D in pomanjkanje le tega

Vitamin D ali vitamin sonca pospešuje rast kosti in mišic, pomanjkanje le tega, pa lahko vodi do resnih zdravstvenih težav.

D vitamin ima mnogo koristi za vaše zdravje od povečanja rasti kosti in mišic do zniževanja previsokega krvnega tlaka. Študije kažejo, da lahko pomaga pri zmanjševanju bolečin v mišicah ter celo upočasnjuje napredovanje multiple skleroze.

Simptomi pomanjkanja vitamina D vključujejo bolečino v kosteh, šibkost v mišicah, povečujejo krvni tlak. Znak pomanjkanja tega vitamina pa naj bi se kazal tudi v depresivnem razpoloženju.

summer-635247_960_720

Pomanjkanje VITAMINA D so povezali tudi z naslednjimi resnejšimi zdravstvenimi stanji:

  • DEMENCA

Študije so pokazale, da primanjkljaj vitamina pri starejših odraslih osebah lahko podvoji tveganje za nastanek nekaterih vrst demence, vključno z Alzheimerjevo boleznijo. Demenca je odklon v razmišljanju, obnašanju in pomanjkanje spomina, ki ključno vpliva na kakovost življenja obolelih.

Študija je vključevala več kot 1600 odraslih ljudi, starejših od 65 let, ki niso imeli znakov demence. Tisti, ki so imeli manjše stopnje vitamina D, so imeli več kot 53% povečano tveganje za razvoj demence. Ljudje, ki so imeli resno pomanjkanje vitamina D, pa so imeli kar 125% povečano tveganje za razvoj te hude bolezni. Strokovnjaki niso popolnoma prepričani kako je ravno vitamin D povezan s to boleznijo, vendar sumijo, da je prav ta vitamin kriv, za odstranjevanje oblog v možganih, ki vodijo do bolezni.

old-people-616718_960_720

  • RAK NA PROSTATI

Študija objavljena v “Clinical Cancer Research” leta 2014 je pokazala povezavo med pomanjkanjem vitamina D v krvi ter agresivno obliko raka na prostati pri moških.

Raziskovalci so primerjali vsebnost vitamina D pri moških starih med 40 in 79 let. Ti moški so čakali diagnozo glede svojega pregleda prostate. Študija je pokazala, da je večina moških, ki so prejeli diagnozo: RAK NA PROSTATI imeli nižji nivo vitamina D v krvi.

Za rakom na prostati zbolijo predvsem moški stari okrog 66 let. Je najpogostejši rak pri moških in drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri Američanih.

  • TEŽAVE S POTENCO

Študija objavljena v “Journal of Sexual Medicine” je odkrila, da imajo moški, ki trpijo zaradi hudih težav z erekcijo, znatno nižjo vsebnost vitamina D, kot tisti, ki imajo z erekcijo manjše težave, pa vendar jih vseeno imajo.

Težave z erekcijo ima večje število moških, lahko so povezane tudi z drugimi zdravstvenimi težavami, kot recimo diabetes, rak na prostati ali visok krvni pritisk. Zdravijo jih z hormonskimi terapijami, spremembo življenjskega stila, zdravo dieto, prenehanjem kajenja in zmanjšanim vnosom alkohola v telo obolele osebe.

adult-1822498_960_720

  • SHIZOFRENIJA

Ljudje, ki imajo pomanjkanje vitamina D, imajo dvakrat pogosteje diagnosticirano to hudo duševno bolezen, kot ljudje katerih nivo tega vitamina je v ravnovesju s pričakovano vrednostjo v telesu. Študija je bila objavljena v “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” v letu 2014.

Shizofrenija nastane kadar pride v možganih do hudega neravnovesja, najpogosteje so diagnosticirani ljudje starosti med 16 in 30 let. Lahko vključuje halucinacije, nepovezan govor, odtujitev od ljudi, težave s koncentracijo in pozornostjo. Čeprav ni zdravila za shizofrenijo, je bolezen obvladljiva

young-woman-sitting-on-the-grass-crying_1150-366

  • BOLEZNI SRCA

Raziskava, ki so jo predstavili v Ameriški fakulteti za kardiologijo, je pokazala, da je pomanjkanje vitamina D povezano z večino hudih primerov srčnih bolezni.

Raziskovalci so odkrili, da ima več kot 70% pacientov, ki se zdravijo zaradi srčnih bolezni, ali samo sumijo na srčno bolezen, pomanjkanje vitamina D.

heart-1765298_960_720

Vitamin D je znan kot vitamin sonca, saj ga telo naravno proizvaja kadar je koža izpostavljena direktni sončni svetlobi. Seveda lahko dnevno dozo vitamina dobite tudi skozi prehranska dopolnila in s primerno dieto. Živila, ki vsebujejo vitamin D so mleko, sir, tuna in losos.

Povzeto po: http://www.everydayhealth.com/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja