Vsako gospodinjstvo, ki ima vrt, trenutno uživa v večjih količinah paradižnika, ki so si ga skozi leto pridelali. Ta sijoč, okusen, živo rdeč SADEŽ, pa ima poleg dobrega okusa tudi ogromno zdravilnih učinkov. Največkrat si ga pripravimo v solati, iz njega pa izdelujemo tudi mezgo, sok, lahko ga posušimo, pripravimo okusno juho ali pa ga pojemo kar tako.
- Paradižnik je botanično gledano sadež, ki je soroden čiliju in jajčevcu. Je zelo zdrav zaradi LIKOPENA.
- Likopen je posebna oblika vitamina A z antioksidativnim delovanjem, ki dokazano ščiti pred vrsto rakavih obolenj in srčno-žilnih bolezni.

Vir: Pixabay.com
Sestava paradižnika:
- Vsebuje vitamin A,
- poln je tudi vitamina B6,
- ne manjka mu niti vitamin C,
- vitamin E,
- vitamin K,
- tiamin
- pantotensko kislino
- beta karoten
- več mineralov.
Vpliv na zdravje:
- zmanjšuje možnost, da moški dobi raka na prostati,
- zmanjšuje tveganje za raka na dojki, materničnem vratu, prebavilih, mehurju,
- omejuje nastanek srčno-žilnih bolezni.
POMEMBNO: toplotna obdelava pri paradižniku ne povzroči izgube dela zdravilnih vrednosti
Dodaj odgovor