Zakaj imate dlake okoli bradavičk in drugih neprimernih mestih?

Zakaj dlake rastejo okoli bradavic in ostalih neprimernih mestih in kaj lahko storite glede tega?

Vtirate si losjon za telo po tuširanju in jo opazite. DLAKO! Točno tam kjer si je ne želite. Na vaši dojki. Ne naredite panike! Telo je narejeno tako, da imamo lasne folikle po celem telesu, tudi v predelu bradavičk, tako da vedno obstaja možnost, da tudi tam zraste kakšna nepotrebna dlakica.  Od približno 50 milijonov foliklov na vašem telesu, jih je samo kakšna petina locirana na vašem skalpu, kar dopušča precejšnjo možnost izrastka dlak na drugih mestih – tudi tam kjer si jih najmanj želite.

black-1238969_960_720

Vir: Pixabay.com

NAJPOGOSTEJŠI PREDELI KJER LAHKO OPAZITE DLAKE

Najpogostejši predeli kjer lahko opazite dlačice so poleg bradavičk na vašem telesu tudi ušesne mečice, brada in okoli popka.

Vir: Pixabay.com

Vir: Pixabay.com

ZAKAJ SE POJAVIJO DLAČICE NA TEH PREDELIH?

Če opazite nekaj dlačic je to najverjetneje zaradi hormonskih nihanj v  telesu, lahko so posledice nosečnosti, menopavze ali stresa. Tudi nekatera zdravila, ki vsebujejo določene sestavine lahko povzročajo razrast dlačic na telesu. Posebej tista, ki vsebujejo testosteron, danazol itd.

V kolikor opazite obširnejšo poraščenost je možno, da trpite za HIRZUTIZMOM. Hirzutizem je androgeno povzročena poraščenost moškega tipa pri otrocih in ženskah na obrazu, prsih, trebuhu, trtici, …

Hirzutizem je lahko dedno zasnovan ali povzročen s strani PCOS (Sindrom policističnih jajčnikov).

KAKO SE SPOPASTI Z NEZAŽELENIMI DLAČICAMI

V kolikor ne govorimo o mnogih dlačicah, jih najlažje odstranimo kar s pinceto. Priporočamo odstranjevanje po tuširanju, ko so dlačice mehkejše in jih je lažje odstraniti.

Britje in voskanje pride v poštev pri večji količini dlačic, vendar se morate zavedati, da predvsem britje pospeši rast dlačic, velikokrat pa je posledica britja tudi vraščanje dlak, učinek pa ni ravno dolg.

Če želite trajno odstranitev dlačic (no skoraj trajno) dermatologi priporočajo lasersko odstranjevanje, ki je sicer kar precej drago, vendar se dlačic znebite za nekaj časa.

V primeru HIRZUTIZMA pa je potreben obisk dermatologa in sistematično zdravljenje.

tweezers-273113_960_720

Najboljša rešitev za odstranjevanje manjše količine dlačic Vir: Pixabay.com

 

 

Povzeto po: http://www.womenshealthmag.com/beauty

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja