Zdravi zobje, zdravo srce?

Zdravi zobje, zdravo srce in bolezni dlesni

Strokovnjaki so skladnega mnenja, da je ustno zdravje ključno za zdravje vašega srca. V nadaljevanju lahko preberete vse kar je povezano z zobmi, dlesnimi in vašim srcem.
Si redno ščetkate zobe in sledite navodilom vašega zobozdravnika za zdrave zobe in dlesni? Ampak ali se zavedate, da vse te navade, ki jih imate vplivajo tudi na zdravje vašega srca?
Raziskave so pokazale presenetljivo veliko povezav med zdravjem v vaših ustih in zdravjem srca. Pravzaprav je splošno znano, da imajo ljudje, ki razvijejo bolezni dlesni (gingivitis, paradontozo), dvakrat večje tveganje za bolezni srca. Pred kratkim je bila objavljena raziskava v kateri je sodelovalo 320 ljudi, polovica jih je imela težave s srcem, hkrati pa so ti ljudje imeli tudi bolezni dlesni, krvaveče dlesni in manjkajoče zobe.
Kakšna je povezava? Raziskovalci še ugotavljajo.

Lahko bolezni dlesni povzročijo srčni infarkt?

Obstaja zelo logičen razlog, zakaj je lahko povezava med boleznimi dlesni in srčnim infakrtom, “pravi Peter M. Spalding, izredni profesor na Univerzi Nebraska. Strokovnjaki so začeli razumeti, da je osnovni mehanizem za srčno – žilne bolezni, povezan z vnetjem.
Nekateri tipi bakterij se pojavljajo v vaših ustih, vendar če si nepravilno ščetkate in nitkate zobe in s tem ne odstranjujete oblog na zobeh (bel film, ki se vam prilepi na zobe, kadar jeste), povečate tveganje za razvoj bolezni dlesni. Ko se enkrat bolezni dlesni razvijejo, v ustih nastane okolje za bakterije, ki tu običajno ne živijo.
Še več, bolezni dlesni povzročajo krvavenje le teh in bakterije tako prosto vstopajo v vaš krvni obtok, kjer prihaja do vnetij.

realistic-human-heart_1048-1476

Toda kako je to povezano z vašim srcem?

Bakterije v vašem krvnem obtoku povečujejo nastanek srčnih bolezni, saj lahko prispevajo k ustvarjanju krvnih strdkov ali nastajanju oblog v arterijah. Vsekakor je potrebno narediti še več raziskav, da se kontrektno dokaže ali bolezni dlesni vplivajo na srčne bolezni ter v kako veliki meri.

Bolezni dlesni lahko preprečimo z dobro ustno higieno in rednimi pregledi.

Bolezni dlesni lahko preprečimo z dobro ustno higieno in rednimi pregledi.

Bolezni dlesni

Raziskave so pokazale, da ima več kot 50% ljudi nad starostjo 55 let, težave z dlesnimi. So tudi glavni razlog za izpadanje zob. Vaše tveganje za bolezni dlesni, se zvišuje s starostjo, ampak vse skupaj se začne že s pravilno higieno zob v otroštvu. Redno ščetkanje, uporaba zobne nitke in zobni pregledi lahko pomagajo ohraniti vaše dlesni zdrave.

 Nenad naročanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja