Zobni aparat kot preventiva za zgodnji propad zobovja in dlesni

Skoraj vsakdo se za zobni aparat najprej odloči zaradi estetskih defektov. Cilj ortodontskega zdravljenja pa je več kot le lep nasmeh, saj zobni aparat preventivno vpliva proti zobni gnilobi in parodontozi.

Ortodontija - slike

Zobni aparat preprečuje zgodnji propad zobovja

Nepravilna lega zob povzroča nepravilno obremenitev nekaterih zob in zobnih skupin. To je vzrok za pogost zgodnji propad zobovja, ker se relativno zgodaj pojavijo patološki obzobni mešički. Zato je ciljna naloga ortodontske terapije, da postavi zobe v enovit ugriz  in artikulacijo, kjer so vsi zobje enako obremenjeni. Kadar se zobje ne stikajo v kontaktnih točkah, nastane pogosto travmatičen ugriz, ki je vzrok za zgodnje propadanje zobovja, pri čemer nastanejo okvare na parodonciju, to je na tkivu, ki povezuje zob z dlesnijo ali kostjo. Da se taka stanja preprečijo in uredijo, popravi ortodont vse razmike med zobmi, zobni aparat pa popravi vse zobe v pravilne kontakte.

Pravilen ugriz je preventiva proti parodontozi

Nepravilni položaji zob in patološki ugriz sodijo med vzroke za parodontozo. Vsa tesna zobna stanja, ki so lahko posledica nezadostne rasti čeljusti v širino ali dolžino ali pa zaradi prezgodnje izgube mlečnih zob, so vzrok, da se na zobnem loku pojavijo nepravilni interdentalni prostori, ki so ali preozki ali pa preširoki. Takih zobnih prostorov ne moremo nikoli pravilno čistiti, niti z najbolj skrbno zobno higieno z zobno ščetko in zobno nitko. V teh zobnih prostorih zastaja hrana, ki razpada in je ugodno gojišče za bakterije. Posledica takega stanja je zelo zgodnja zobna gniloba (karies) in zgodnja parodontoza. Zobni aparat preprečuje pojav parodontoze, saj z ortodontskim zdravljenjem zravnamo zobne loke, odpravimo nepravilne interdentalne prostore in s tem preprečimo, da bi se med zobmi nabirala hrana, pacient pa lahko izvaja učinkovito zobno higieno. Ortodontsko zdravljenje je zato najbolj pravilna in upravičena metoda za preventivo pred zobno gnilobo in parodontozo.

Kdaj in kdo se lahko odloči za zobni aparat?

Vsak, ki je soočen z nepravilno lego zob in patološkim ugrizom se lahko odloči za zobni aparat. Ortodontsko zdravljenje se izvede po temeljitem pregledu, ki ga opravi specialist ortodont, to je kvalificiran čeljustni ortoped, ki ima poleg strokovnega znanja vrhunske praktične spretnosti, velik dar za umetnost in lepoto, ki je potreben pri splošnem stomatološkem delu. Ortodont ima prirojen dar za opazovanje in sklepanje, zato izdela najbolj natančen možen zobni aparat za reševanje tudi najmanjših napak v legi zob in ugrizu. Zobni aparat pa je klinično najbolj pravilna metoda za urejanje kozmetoloških defektov, saj ima pacient po zdravljenju pravilen in resnično lep nasmeh.

Naročite se na brezplačni pregled

Opravite najbolj temeljit pregled in se posvetujte, kateri zobni aparat je rešitev za vaše stanje. Sodelujemo z ugledno Polikliniko Šlaj Anić, kjer deluje izvrstna Prof. dr. sc. Martina Šlaj, in pa z odlično Mag. Matejo Jelić iz Ordinacije za ortodontijo dr. Mateja Jelić. Obe kliniki sta locirani v Zagrebu. Zobni aparati so izdelani iz najboljših materialov v svetu. Terapije so kratke in jih pacienti opravijo brez čakalnih dob. Zobni aparati in ortodontsko zdravljenje opravi pacient na najvišjem kakovostnem nivoju, pri tem je deležen ugodne cene ne glede na material za zobni aparat.  Informirajte se in se prijavite na brezplačni pregled za zobni aparat na 041 980 950 in na ortodont@happymed.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja