Zobni vsadek zahteva temeljito ustno higieno

Če imate zobni vsadek ali razmišljate o njem, je pomembno, da veste, da je redna in pravilna zobna higiena pogoj, da zobni vsadek nosite brez komplikacij. V kolikor bo vaša ustna higiena slaba, lahko pride do vnetja sluznice okoli mesta, kjer se nahaja.

Vsadki so zadnjih trideset let dokazano sinonim za varno, dolgotrajno in prvovrstno funkcionalno nadomeščanje zob. Nove tehnologije omogočajo, da lahko zobozdravnik zobni vsadek nadgradi z estetskim opornikom, prevleko ali mostom ter pacientu naredi resnično lep nasmeh. Zobozdravnik zato pacientu z razlogom ponudi zobni vsadek kot prvo rešitev za manjkajoči zob.

Pomen ustne higiene za zobni vsadek

Operacija, pri kateri oralni kirurg v čeljustno kost vgradi zobni vsadek, je kar 95 do 98% uspešna ter se umešča med eno najuspešnejših implantacij v medicini. Uspešnost operacije ter da se zobni vsadek poveže s kostjo, pa je najbolj odvisna ravno od ustne higiene (drugi dejavniki so še dednost, nekatere bolezni, kakovost kosti, starost). Kadar pacient ne izvaja temeljite higiene, še posebej, ko mu je oralni kirurg je zobni vsadek ravno vgradil in je rana še sveža, lahko že po nekaj dneh pride do vnetja sluznice okoli zobnega vsadka (perimukozitis). Vnetje sluznice mora zobozdravnik zdraviti nemudoma, saj se lahko prestavi na čeljustno kost (periimplantitis). Kadar se vnetje čeljustne kosti ne zdravi pravočasno, pride do izgube tkiva čeljustne kosti, kar lahko povzroči, da se vgrajen zobni vsadek izloči in s tem izgubi.

Zobni vsadek

Zobni vsadek

Oralni pogoji za zobni vsadek

Zobni vsadek se vgradi samo ob primernih oralnih pogojih. Zobozdravnik mora pacientu temeljito počistiti zobni kamen, pozdraviti morebitna vnetja dlesni (običajno zadostuje kiretaža in antibiotik) ter odstraniti karies ali druge bolezni na zobeh. Pacient opravi poseg zdrav, ne sme kihati ali kašljati, saj lahko to vpliva na premikanje zobnega vsadka v kosti. Ustna votlina mora biti čista in vitalna.

Poseg je kratkotrajen in neboleč, je pa za pacienta lahko nelagoden. Visoko frekventen oralni kirurg potrebuje običajno dvajset minut, da zobni vsadek vgradi in naredi kirurške šive, ki tesnijo rano.

Po operaciji dobi pacient natančna navodila za ustno higieno doma. To je pogoj, da se bo zobni vsadek povezal s kostjo ter se bo začel proces osteointegracije, ki traja vsaj tri mesece.

Ustna higiena doma

Prve dni lahko ima pacient oteklino, ki jo blaži z ledom. Oteklina bo splahnela po treh dneh. Na mestu, kjer ima zobni vsadek ne je in pazi, da na rano ne zahaja hrana. Rano po vsaki jedi spira z ustno vodo, ki vsebuje klorheksidin. Pacient je pozoren na morebitne spremembe na sluznici ali šivih ter jih nemudoma sporoča zobozdravniku oziroma kirurgu. Prva dva tedna sta za celjenje rane zelo pomembna, nato pa se tkivo umiri, začne se spajati, pacientu pa lahko odstranimo šive. Proces spajanja čeljustne kosti in zobnega vsadka je v teku.

Zobje in zobni vsadek potrebujejo higieno vsak dan

Večkrat na dan. Zobe si temeljito umijte vsak dvakrat na dan. Zjutraj in zvečer. Ko boste nosili zobni vsadek s prevleko, boste opazili, da se obnaša kot vaš zob. Okoli njega bo zahajala hrana, ki je s ščetko ne boste morali odstraniti. Uporaba nitke ter v določenim primerih medzobnih ščetk mora postati vaš vsakodnevni pripomoček za ustno higieno. Zobe in zobno prevleko na vsadku čistite nežno ter pri tem uporabljajte ščetke, ki imajo mehka vlakna in so bogata s ščetinami. Bodite pazljivi, da ste še posebej nežni pri sluznici okoli zob in okoli mesta, kjer se nahaja zobni vsadek. S tem boste skrbeli za zdrave dlesni, ki so poleg zob sestavni del lepega in zdravega nasmeha.

Ali ste vedeli, da:

  • postane zobni vsadek vaš tretji zob,
  • vam proizvajalec daje trajno garancijo na zobni vsadek,
  • zobni vsadek nikoli ne občutite in ga nosite kot svoj zob
  • zobni vsadek omogoča 100% žvečilno funkcijo

Zobni vsadek nadomesti zobno korenino, vendar pod pogojem, da so v ustni votlini ustrezni pogoji. Je idealna rešitev za manjkajoče zobe in ljudi, ki težko žvečijo z mostičkom ali protezo. Zobni vsadek postane vaš tretji zob. Da to ostane, zahteva redno, temeljito in pravilno ustno higieno. Kontrola sluznice in zob je pri zobozdravniku obvezna enkrat letno. Na ta način se tudi vzdržuje garancija, ki velja za zobni vsadek.

Nenad naročanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja