Zobobol in zakaj je morda potrebno endodontsko zdravljenje?

Boleč zob je znak vnetnih procesov v zobu. Posameznik, ki ga tare zobobol, lahko klinično stanje zoba preveri v HAPPYMED specialistični endodontiji. Ker je naša storitev usmerjena v takojšnje reševanje zobobola, dobite pri nas on-line RTG pregled zoba ali zobovja. Vaš RTG odčita specialist endodontije ali endodont, ki bo povedal, ali je pri vas potrebno endodontsko zdravljenje zoba, ali imate karies, ali pa je zob zaradi obsega vnetnega procesa potrebno izdreti.

rtg zoba

Zobobol se lahko zgodi tudi zaradi prepiha ali prehlada, vendar v takih primerih pojenja že s protibolečinsko tableto ali antibiotikom, če zdravimo bakterijsko obolenje. Za tak zobobol je značilno, da preneha, oziroma je prehodne narave. Medtem ko zobobol, ki se pojavlja stalno ali kontinuirano, ne preneha s tableto za bolečine in je posebej intenziven ob trkanju na zob, ne preneha in ima naravo razvoja bolezni. Kot je tudi značilno za vsako bolezen; kadar se bolezni ne zdravi, bo ta napredovala in pomeni nevarnost za okvaro zdravja ostalih tkiv. V naravi je namreč zapisano, da bolna tkiva napadejo zdrava. To je tudi razlog, da boleč zob prenese signal bolečine tudi na zdrave zobe.

Koraki postopanja ob zobobolu

  • Diagnoza

Za posameznika, ki ga muči zobobol je pomembno, da ga čimprej pregleda zobozdravnik, najboljše, specialist endodontije. Endodont se namreč ukvarja z zdravljenjem bolezenskih stanj na korenih zobnih korenin. Zobobol lahko spremljajo tudi vnete dlesni in oteklina ob zobu, kar endodont vidi na RTG sliki.

Diagnoza se v zobozdravstveni dejavnosti, kot v vsaki drugi veji medicine, postavi z izvidom. Temeljno diagnostiko sestavljata/jo RTG ali CT zoba in/ali ortopan zobovja in pregled zobozdravnika ali specialista endodonta.

zobobol

  • Zdravljenje

Pregled endodonta bo pokazal medicinski kriterij ali bolezen, ki se pri pacientu zdravi na osnovni zobozdravstveni dejavnosti (npr. karies) ali v specialistični endodontiji (endodontsko zdravljenje zoba). Slednja obravnava je pri pacientih, ki imajo zobobol najpogostejša. Z razlogom, saj gre za bolezenske spremembe, ki jih zobozdravnik na osnovni ravni ne more zdraviti, ker ni zanje usposobljen in nima ustrezne opreme. Po Zakonu o zdravstveni dejavnosti (ZZDej) je za endodontsko zdravljenje zoba pristojen specialist endodont.

  • Endodontsko zdravljenje zoba

Endodont naredi endodontsko zdravljenje zoba z mikroskopom. Pri tem zdravi koreninske kanale, ki se nahajajo v čeljustni kosti. Kot ste prebrali zgoraj, da je v naravi zapisano, da bolna tkiva napadejo zdrava, je sedaj jasneje, da je treba zobobol pozdraviti čimprej, saj lahko bolni zobni koreni napadejo čeljustno kost in korenine sosednjih zob.

Endodont pozdravi zob v enem obisku. Pacientu pri tem širi in čisti koreninski kanal ali več kanalov, aplicira medikament in zapolni zobne korene s polnitvijo. Na ta način naredi dezinfekcijo in s polnitvijo samostojnost zobnih korenov, da bodo korenine držale pritiske zoba. V specialistični endodontiji se tudi naredi drugačna zapora zoba ali nadogradnja zoba. V zob, ki je bil odprt zaradi endodontskega zdravljenja, se ne vliva direktnega kompozita za zobno zalivko, ampak se vstavi v zob posebni stekleni vmesnik (kolčič), ki prepreči t. im. globoke plombe in nato endodont nad tem naredi kompozitno zalivko . Globoke plombe povzročajo stalno manipulacijo zobnih tkiv pod zobovino, kar ima za posledice procese v zobu, ki jih z specialistično zalivko pri pacientu endodont prepreči. Storitev v endodontiji je tako za ohranitev zoba do pozne starosti.

zobozdravnik

  • Antibiotik za zobobol

Endodont lahko po tem, ko pri pacientu naredi endodontsko zdravljenje, predpiše antibiotik. V večini primerov antibiotik za zobobol ni potreben, velja pa, da se o vrsti in potrebnosti antibiotika za zobobol odloča specialist endodont po tem, ko po zaključenem zdravljenju naredi RTG sliko zoba.

  • Zobobol v domači oskrbi (odsvetujemo)

Odsvetujemo vam, da zobobol rešujete v domači oskrbi, saj boste s tem samo dodatno izvajali manipulacijo bolnega zoba. Česen, žganje, nageljlnove žbice za zobobol in podobni domači preparati niso zdravila, niti zdravstvene metode, ki bi imele za posledico odpravo zobobola. Za zobobol se tudi do danes še ni obnesla homeopatija kot ne druga alternativna oblika zdravljenja.

IZVEDITE, ZAKAJ IMATE ZOBOBOL IN KAKO GA POZDRAVITE?

  • Pošljite RTG sliko zoba ali ortopan na info@happymed.si in prejeli boste mnenje endodonta,
  • V primeru, da bo pri vas potrebno endodontsko zdravljenje zoba, vas bomo napotili po napotnico,
  • V HAPPYMED naredite čezmejno endodontsko zdravljenje zoba v Zagrebu v enem obisku in brez čakalne dobe ter s povračilom stroškov zdravljenja od ZZZS.

hm

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja