Diastema ali razmik med zobmi. Katere rešitve so primerne zame?

Vprašanje:

Pozdravljeni,

stara sem 22 let in sem pred dvema letoma prenehala z uporabo in ortodontsko terapijo. Nosila sem fiksni zobni aparat. Zobni aparat mi je uredil večino nepravilnosti in vsekakor pripomogel k pravilni obliki zob, vendar žal vseh s terapijo nisem uspela popraviti. Ostalo mi je nekaj razmikov med zobmi, še posebej je viden razmik na zgornjih sprednjih zobeh (enke). Je moteč, še posebej, ker so ostali zobje v lepi liniji. Tudi žičke ne nosim več, zato bi želela z vaše strani nasvet in termin, saj želim, da za moj problem poskrbi dober zobozdravnik. Ortodont mi je, ko mi je odstranil zobni aparat in naredil beljenje zob potrdil, da so zobje zdravi, brez kariesa. Hvala za vaše nasvete.

Odgovor:

Veseli nas, da ste se za nasvet, kako se kakovostno rešuje razmik med zobmi, obrnili na nas. Težava je med pacienti zelo pogosta, zobozdravnik Dr. Nenad Klasić pa jo rešuje po dikciji sorazmerja zdravje-estetika. Kaj to pomeni? V vašem primeru ste navedli, da ste nosili zobni aparat, ortodont vam je zobni aparat odstranil in vaša terapija je s tem končana. Prav tako ste navedli, da že imate opravljeno beljenje zob po ortodontski terapiji in potrditev, da so vaši zobje zdravi, brez kariesa. To je optimalna osnova, saj vam bo zobozdravnik Dr. Klasić na sprednje zobe namestil kompozitne luske, v barvni osnovi zob, ki jih imate sedaj, ko ste opravili profesionalno beljenje zob. Prednost, ki jo imajo kompozitne zobne luske je, da zoba ni potrebno brusiti in je zob v obstoječem stanju osnova za pritrjevanje kompozita. Material je enak kot za plombe za zobe, na zobeh ga ne boste čutili (ne bo moteč), izdelava bo najbolj precizna možna, tako da boste po sanaciji lahko normalno koristili nitko za zobna medprostora. Trajnost take luske za zobe je več letna, v primeru obarvanosti pa se lusko nadomesti z novim kompozitom. Metoda je tudi zelo ugodna, cene in termine pa smo vam poslali na vaš elektronski naslov.

Prijazen pozdrav!
Natalija Sakelšek, glavna svetovalka v HAPPYMED

Comments

 1. Jože says

  Pozdravljeni

  Jaz imam razmak med pridnjima zgornjima zobama kar velik in me zanima ce se da to popraviti ker mi je motece in kolk je cena preblizno.

  Hvala ze v naprej

  Jože Tomažič

  • Natalija says

   Spoštovani gospod Jože,

   vsekakor lahko razmik (diastemo) popravimo. Potrebno je narediti pregled, da se ugotovi ali ste primerni za zobni aparat, ki zdravi nepravilne položaje zob ter ugriza ali za zobne luske, to je protetiko. To lahko ugotovimo on-line, če nam na info@happymed.si pošljete fotografijo zob (nasmeha). Odgovor boste prejeli na vaš e-mail v najkrajšem času.

   Lep pozdrav!

   Natalija Sakelšek, svetovalka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja