Za izpadanje las obstaja rešitev

Se vaše lasišče redči, so lasje vse tanjši in opažate znake plešavosti? Redčenje lasišča je pogostejši pojav kot mislimo, tudi pri ženskah, ki so zaradi tega še posebej prizadete in ranljive. Redkih las namreč ne moremo skriti z ličili, ampak samo z lasuljo.

Še do nedavnega je dermatolog lahko redčenje las na lasišču zdravil samo z losjonom z minoxidilom 2 % in v Sloveniji v nekaterih primerih z zdravili antiandrogeni. Danes so znani pozitivni učinki, ki jih ima pri zdravljenju izpadanja las metoda s trombocitno plazmo – PRP (ang. platelets rich plasma) in ki poteka z injiciranjem pacientu lastne trombocitne plazme v prizadeto lasišče. Kri je sestavljena iz krvnih celic eritrocitov, levkocitov in trombocitov ter krvne plazme. Za zdravljenje plešavosti se uporabljamo trombocite in krvno plazmo.

Zdravljenje s PRP terapijo priporočajo dermatologi po vsem svetu. Pri nas terapijo izvaja dermatolog Sandi Luft, dr. med., v Derma Centru Rogaška in pri zdravljenju dosega zelo dobre rezultate. Terapija lasišča s PRP učinkuje tako pri moških in ženskah ter pomaga pri različnih vrstah izgube las, tudi pri dednem izpadanju las ali androgenetski alopeciji.

Kako poteka PRP lasišča pri dermatologu Sandiju Luft?

PRP je ambulantni postopek, pri katerem je glavni material, s katerim zdravimo, pacientova lastna trombocitna plazma. Medicinska sestra pacientu najprej odvzame epruvete krvi. V posebnem aparatu se nato iz odvzete krvi s pomočjo centrifuge izločijo rdeča krvna telesa in tako nastane koncentrat belih krvnih celic – trombocitov, ki imajo zdravilne lastnosti. Pred postopkom na mesto posega nanesemo lokalni anestetik, ki omili morebiten neprijeten občutek, nato pa dermatolog injicira trombocitno plazmo v lasišče.

Plazma je bogata z rastnim faktorjem in drugimi dragocenimi elementi, ki vplivajo tudi na rast las novih las in na odebelitev obstoječih. Zato je rezultat dvojen – novi lasje in povečan volumen.

PRP1

Epruvetke in naprava, ki s pomočjo centrifuge izloči rdeča krvna telesca.

 

Kolikokrat na zdravljenje izpadanja las s PRP in kakšne rezultate lahko pričakujem?

V zaporedju od nekaj tednov do treh mesecev se opravijo vsaj dva ali trije postopki. Tri mesece po prvi terapiji običajno vidimo rezultat – to je rast novih las. Najbolje jo pacienti opazijo, ko si umijejo in s fenom posušijo lase. Po vsaki terapiji je rasti več, zato bo pravi rezultat opazen tri mesece po zadnji terapiji s PRP.

 

Kdo so kandidati za PRP zdravljenje lasišča?

Sandi Luft, dr. med., spec. dermatologije, opozarja, da mora vsako izpadanje las pregledati dermatolog, ki bo podal primerno diagnozo in določil zdravljenje. Včasih lahko dermatolog ugotovi androgenetsko alopecijo, ki se pojavlja tudi pri ženskah in se kaže kot difuzno redčenje lasišča zaradi delovanja DHT hormona. Še posebej je to opazno na vrhu glave, na kroni lasišča in sprednjem delu proti čelu. Takšne paciente zdravimo s PRP terapijo in  vsakodnevno uporabo losjona z minoxidilom, po potrebi še z zdravili z antiandrogenim učinkom pri ženskah in občasno z zaviralci hormonskih receptorjev na dlačnih foliklih pri moških.

 

Ali ima lahko PRP terapija lasišča negativen učinek na lasišče ali organizem?

Zdravljenje izpadanja las s krvno plazmo ne more imeti negativnega učinka, čeprav se lahko po terapiji prehodno pojavi večje izpadanje las, kar je ponavadi znak rasti novih las. Prav tako krvna plazma ne škoduje organizmu nasploh, ampak je ravno obratno. Injiciranje PRP za namene rasti novih celic se uspešno uporablja v ortopediji, plastični kirurgiji in čeljustni kirurgiji.

12

Natalija Sakelšek, vodja HappyMed na PRP terapiji pri dr. Luftu. Terapija je zelo čista in neboleča.

 

Nasvet dermatologa pri izpadanju ali redčenju las

Dermatologu čim prej pokažite, kako in kje vam izpadajo lasje. Pravočasno zdravljenje je pomembno, da pacient obdrži čim več svojih las in da dermatolog ugotovi, ali je pojav posledica bolezni, jemanja zdravil, hormonskih sprememb ali gre za dedno obliko plešavosti. Še posebej je pomembno, da se z zdravljenjem lasišča začne v zgodnji fazi izpadanja, saj je takrat najučinkovitejše.

Prijavite se na pregled

Vaše izpadanje las lahko pozdravimo. Prijavite se na dermatološki pregled v Derma centru Rogaška, Zdraviliški trg 23, 3250 Rogaška Slatina, na info@derma-rogaska.si ali na info@happymed.si. Preglede opravlja Sandi Luft, dr. med., specialist dermatologije.

q

Osebje v Derma centru Rogaška Slatina bo za vas lepo poskrbelo.

Viri:
Sandi Luft, specialist dermatovenerologije, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4562137/https://en.wikipedia.org/wiki/Platelet-rich_plasmahttps://www.youtube.com/watch?v=Sl1gdRYA1_Uhttps://www.youtube.com/watch?v=ebko8EOl1Ig

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja