Prehlad in kako se mu izogniti

Pripravite se, saj se je s hladnejšim, deževnim vremenom začela tudi sezona prehladov, ki bo trajala, dokler ne bo prišla pomlad in z njo toplejše vreme.

Prehlada se bomo najlaže obranili, če bomo dobro skrbeli za higieno ter psihično in fizično zdravje.

  1. Primerna prehrana

Verjetnost, da bomo staknili prehlad, lahko zmanjšamo s primerno prehrano. Torej uravnoteženo. Sadje, zelenjava, ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe, vse to se mora znajti na našem jedilniku, da bomo imeli dober imunski sistem, ki bo pripravljen za boj. Trenutno lahko uživate v jabolkih, grozdju, počasi pa se bo začela tudi sezona kostanja.

Raznolika prehrana okrepi imunski sistem

Raznolika prehrana okrepi imunski sistem

  1. Odpravite stres

Kadar ste pod stresom telo deluje drugače, tudi imunski sistem je oslabljen, zato ga poskusite odpraviti ali vsaj zmanjšati. Redna telesna aktivnost bo pripomogla k zmanjšanju, prav tako druženje s prijatelji, poslušanje glasbe, odhod v savno, na sprehod ipd. Večkrat si vzemite čas samo zase, telo vam bo na vseh področjih hvaležno.

  1. Koristno je uživanje VITAMINA C

Verjetno vam ne rabimo pisati zakaj. Najdete ga v svežem sadju in zelenjavi ali pa v vitaminskih napitkih.

  1. Naspite se

Dobro se naspite, da bo telo spočito in pripravljeno za boj, v kolikor pride do prehlada. Ne bomo vam svetovali, da spite 9 ur na noč, ampak da spite toliko kolikor ste navajeni oziroma kolikor potrebujete. Vsekakor pa ne spite manj kot 6 ur na noč.

Spanec je pomemben

Spanec je pomemben

  1. Telesna aktivnost

Gibajte se čimveč. Če vam čas ne omogoča redne aktivnosti, se poskusite gibati takrat, ko je mogoče. Ne parkirajte avtomobila čisto pred vhodom trgovine, raje se sprehodite do vhoda. Če vam situacija omogoča pojdite v trgovino peš. Ne uporabljajte dvigal, ampak pojdite po stopnicah. Čeprav pomanjkanje telesne aktivnosti ni v neposredni povezavi s tem, ali boste dobili prehlad ali ne, je pa povezana s krepitvijo imunskega sistema, ki se bo lažje obranil pred virusi.

  1. Primerna oblačila

Začelo se je hladno vreme, zato se temu primerno oblecite. V dežju si obujte nepremočljivo obutev. Uporabljajte dežnik. Pred vetrom se zaščitite s primernim pokrivalom. Ne pustite, da vas zebe, saj s tem zmanjšate odpornost in virusi bodo hitro tu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja